Policija

75870 =

могу представљати засебне изборне јединице; потпомогнути осталим становништвом из својих општина, они прелазе број од 5.000 становника и стичу право на засебну изборну јединицу.

Управни судови су 1926 (за изборе од јануара 1997) скоро увек узимали у обзир становништво са уже градске територије. Они су у Претходним резултатима пописа становништва од 1921, које је издала Дирекција Државне Ста. гистике, нашли списак вароши и градова са становништвом израчунатим за ужи териториј града или вароши и те бројеве су узимали кад безусловне тачни. Али управни судови, обично, нису додавали срезу онај број становника који припада градској општини а не самом граду, ону разлику између броја становника традске општине и самога града, и тај број становника није местимице уопште улазио у рачун за одређивање броја обласних посланика (управним судовима је био остављен врло кратак рок 8 дана од дана расписа избора да одреде број чланова обласних скупштина; они нису имали ни времена ни друге могућности да се добро упознају са системом поменуте статистичке публикације, још мање да уђу у суштину самих резултата).

У начелу, управни „судови су, по нашем мишљењу, добро поступали што су изборне јединице у варошима и број чланова обласних скупштина одређивали према ужем варошком територију. Има и у самим варошима, спецнално у Србији, известан проценат земљорадника, а околна места су скоро искључиво сеоског карактера. Кад би сва она сачињавала заједничко изборно тело са самом вароши, не би се добило у ствари ништа. Већина земљорадника, увек би могла мајоризирати мањину варошана. Испало би на исто

„жао кад би та варош имала заједничко изборно тело са свим осталим местима у срезу. Чак би могло испасти и горе: ако у срезу има неколико малих вароши или варошица (као на пример у Боки Которској), оне би заједно могле увек успети да изаберу једног преставника вароши за обласну скупштину, док то не би успели кад би представљале засебне изборне јединце у заједници са околним селима које имају многобројније становништво.

Одредба Закона о обл. и ср. самоуправи по којој вароши образују засебна бирачка тела није једна гола при-