Policijski glasnik

134

ПОЛИЦШСКИ ГЛАСНИК

СРОЈ 18

нара месечно, нема^више ннкаква прихода, до оног, који прнвређује својим рукама радећи туђ рад. Онтерећена је са четворо деце. Нрема оваковом стању, нема могућности, ни по имовини ни но привреди да школује свога сина Тихомира о своме тропшу. Ову уверу издаје суд Милици, па оспову свога личног знања и уверења. Од суда општине крушевачке 22. јула 1897. г. № 3194 у Крушевцу. Председник суда: Н. Н. Писар : Одборници: н. н. н. н. н. н. н. н. Сва ова уверења треба да су утврђена полициј. влашћу тако, да се тврди општ. печат, подписи часништва и садрж-ина изложена у уверењу. д, Уверења аотребна за обављање јавних радња: Суду општине обреновачке. Да би могао упражњавати шпедитерску радњу при царинари забрешкој и у овдашњој вароши, према правилнику издатом од стране г. Министра Финансија од 17. јануара 1895. године, потребно ми је уверење о томе: да сам грађанин ове општине и порез плаћајућа глава, да сам српски поданик и каквог сам владања и понашања у грађанству. Молим суд да "ми такво уверење изда. Прописну таксу платићу. Понизан суду 23. Августа 1897. г. Милоје Лукић у Обреновцу. шпедитер. (На полеђини) :, С№ 3584. Пошто суд има лично уверења о томе: да је молиоц Милоје, грађанин ове општине, да је порез плаћајућа глава, да је српски поданик и да је владања доброг, за каквог се и у грађанству сматра, издати му тражено уверење по наплати 2 динара таксе за општ. касу. Председн. суда: 23. Августа 1897. г. ' Н. Н. Обреновац. Чланови: Н. Н. Н. Н. Увера. Милоје Лукић, шиедитер из Обреновца, српски је поданик, грађанин и порез плаћајућа глава у овој општини. Порезе плаћа 32'40 динара. Владања и понашања је доброг, за каквог се и у грађанству сматра. Ову уверу издаје му суд на његов захтев и употребу, пошто је пронисну таксу у два динара платио. Од суда оиштине обреновачке 23. Августа 1897. г. № 3584. у Обреновцу. Председник суда Писар : општине обреновачке: Н. Н. Н. Н.

0 злонамерним паљевинама. Формула за истраге. Намењено иследнпцима за оваке случајеве кад се појаве на селу. Ра1)ено 14. марта 1897. год. у канцеларији среза II I. Представка. Данас преста ово-ср. власти Вукајло Добрић из 0. па изјави : Ноћас се догодила паљевина на моме имању, које постоји више села, у месту званом »мечија леска«. Изгорело ми је пет стогова сена; три стога сламе и до 500 комада врљика, које су биле око ограде. Сем тога, како је близу, на домаку, било трло, то је ватра дохватила и кошару, и том приликом изгорело ми је у њој 40 ком. оваца, 18 ком. малих јагњади и две козе. Ко мп је ову паљевипу извршио, не знам, нити на кога сумњам, јер са свима

у селу добро живим, а са стране пак нико пема узрока да ми се ма .-за што свети. И поред свега тога види се, да ово није случајна паљевина, већ злонамерна. То се види и по томе, што је ватра прво избила у стоговима сламе, п што нико у томе времену од мојих чељади није био на лицу места. Овом паљевином оштећен сам преко (>00 дин. Молим власт да по овоме даље учинн шта треба по закону о паљевини. Да нисам сам ову паљевину извршио, нити пак ко год од мојих укућана, заклећу се. Тражим, да ми штету накнади наша општина по оцени вештака. Писмен сам.

Саслушао п оверава, писар : Н. II.

Вукајло Добрић.

III. Решење.

Писар г. II. II. да изађе одмах на лице места и нужан извиђај учиии, а за тим даље да поступи но чл. 4., 5., 11. п 14. зак. о накнади штете учињеие злонамерном паљевниом. 14. Марта 1897. г. Начелник срески: у Н. II. II. III. Полицијски извиђај. Учињен на лицу места. где је извршена паљевина Вукајлу Добрићу из 0. Ово је место удаљено од села О. за добрих пола сахата. Лежи иа једпом висоравњу. Близу овога места иема других колиба, кошара, трла и т. д. сем оштећеног Вукајла. Тачним расматрањем утврдило се: 1.) да је непозиато лице увукло угарак у сламу. То се утвр^ује тиме, што је у пухору те гомиле нађен остатак од овога угарка; 2.) да је паљевина учињена злонамерно, да се Вукајло у своме малу оштети. Ова околност утврђује се тиме, што те ноћи, кад се пожар јавио, ннје нико од укућапа оштећеног Вукајла био код стоке; и 3.) за ову сумњу стоји јак доказ у томе, што се од згаришта па даље у правцу нрема северу, виде трагови опаиака, што значи да је извршилац овога дела са те стране дошао и ову иаљевину извршио. Колика је штета, оцепнће вештаци, који су ве11 назначепи у смислу чл. 4. п 5. зак. о злопамерним паљевинама. I.4. Марта 1897. г. Извршио увиђај у О. писар срески : Н. Н. У нашем присуству : II. II. II. II. IV. Даља радња ио овоме делу. Ра^ено 14. марта 1897. год. у судници општпне О. Пошто је у смислу чл. 4. зак. о злопамершш паљевинама и тач. 0. чл. 70. зак. о општинама, иоступљено, то је суд онштине О. изјавио: Да за свога заступника по овоме делу бира Петра Илијћа, који ће пуиоважно општину заступати и штету ио души н савести оценити. Њему за застунника бпра Илију Марчића. Што они буду учинилп, сматра се, да је сама општина учииила. Ппсар ошпт.: Председник суда : II. Н. П. Н. Одборници: Члаиови: Н. II. Н. II. II. II. II. II. Н. Н. Н. Н. Оверава иисар ср.: Н. Н.