Policijski glasnik

БРОЈ 19

пулса у жилама познавао је, да ли долази близу или се удаљује од сакривенога предмета. 6. Треба се чувати, да ко год не одбаци штозавреме самога претреса. У том циљу треба закључати или посести врата, све нрисутне поставити на средину собе и отавити их под стражу. Ако који хоће да изађе на поље, треба га претрести, иогато је вероватно, да има што при себи скривено и да хоће то да одбаци. Треба пазити и на то, да ко не баци пгго кроз нрозор некоме на улици или у коју одају која је већ претресена. Љубазиица једног лопова за време претреоа на један пут потрча ка пећи са речма: »Ах, искипе ми каФа,« и баци у ватру украдене свилеие пантљике, 7. Оно што се нађе најпре се скупи и склони; тачније испитивање одложи се за доцније. Никако се не смеју одмах постављати питања свима присутнима, од куда су нађене сумњиве ствари; боље је сваког понаособ питати. III. Где треба тражити? 1. ОдаЈв за становање. Треба најпре видети, које одаје служе за становање. Иошто се то не може одмах видети, треба узети све кућне кључеве и међу њима гштражити, да нема који од њих, да се не подудара ни са једном од познатих одаја. У одајама треба пре свега видети, да ли има трагова од промене из новијег времена, н. пр. мрље на зиду, на поклопцима, недостатак прашине тамо, где је околина свуда попала прашином. Ако се нађу таква места, треба најпре њих иретрестн. Да би се зидови могли тачно претрести, треба скинути све слике и одгурнути од њих намештај у страну. Ако се на њима не нађу никакве мрље, треба куцати по њима, да би се видело да ли ма где звуче потмуло или као из празног простора. Ако се хоће да види, да ли је што сакривено испод патоса, може се видети и да се он не подиже одмах; треба само тачно прегледати места, где су даске уметнуте. Ко је нешто сакрио под патос, морао је пре свега дићи даску, а при том је готово увек морао ма и најмање повредити је. Ако се нађе, да даска није повређена нарочито на оном делу где је укуцана ексерима, онда није ништа ни сакривено под њом. Патос од иаркета треба тако претрести, да се види, да која дашчица није искочила или није утврђена, већ се мрда, јер су те дашчице у вези и при померању немогу се лако поставити у првашње стање. У иепима треба претрести непео и отвор где се ложи ватра. По некад се може у пећи наћи нагорела и изгорела хартија. Ако се нема времена, да се та хартија одмах извади, треба се побринути, да у пећ не уђе јака промаја, па искрха и растури ту хартију. У том циљу треба добро затворити врата на пећи или треба извући сулундар. Даље треба тражити, да није у пећи каљ или који камен вађен, па поново уметан. У важиим случајевима треба целу пећ однети.

ПОЛИЦШСКИ ГЛАСНИК

И на оквире од врата треба пазити; они су по који пут шупљи и за то особито подесни за кријење разних ствари. Увучене ирозоре и врата требазатворити; често се дешавало, да је иза њих нађена, сакривена покрађа. У иодруму треба бости земл>у танким, шиљатим гвожђем, да би се видело, да ли је где скоро копано. За тим треба посути по поду мало воде; где је земља скоро ривена, вода ће брже санути и пуштати ктобуке. Ако је подрум калдрмисан, треба га и тада полити водом, па гледати на пукотине и бразде, где ће вода већом брзином санути. Степенице подрумске треба претрести, да ли су учвршћене и да ли има у њима који камен на несигурној основи. На тавану и крову треба претрести све кутове, места иза цренова, рогове на крову, околне ствари, отворе кроз које се улази на таван и кров, и сву околину на крову. У нужнику треба видети, да није што год унутра бачено, а по потреби и ишчистити га у том циљу. Злочинци бацају често у нужник ствари које би их могле одати; за то они по неки пут употребљавају у том циљу нужнике за јавну употребу. 2. Намешта] и друге ствари у стану. У орманима, диванима, пултовима и столовима треба претрести све Фијоке; ове треба са свим извући, па прегледати да нема што год сакривено у позаднини њихових шупљина. Мерењем се може утврдити, да нема тајних Фијока. Код столова треба прегледати њихове доње стране, па и ноге; где кад је нога на столу шупља и у њој што год сакривено. То се дешава и код кревета. Те шупљи не ироналазе се куцањем по намештају. Јастуке, душеке, сламњаче и мадраце треба добро претрести. Јастуци се претресају дугачком иглом. Ако се траже мали предмети, потребно је неки пут рашити јастуке; по која ће домаћица пре издати скривене ствари. него ли што ће то допустити. Предмете који висе на зиду, као дуварске сатове, слике, огледала, барометре, требаскинутии претрести нарочито задњу страну и унутрашњост њихову; код слика ће се наћи по што год сакривено између слике и чврсте хартије, која је чува; код огаедала између стакла и дашчице. Сандуке треба претрести, да немају двоструко дно. Даље треба претресати саксије са цвећем, птичије кафезе, сандуке, корпе, вреће, кутије, Футроле за накит, дуванске кутије, кишобране, клавире и друге музичке инструменте, завесе и простираче, кухинско посуђе, па и сапуне, пошто и они могу бити издубљени. Књиге није довољно само истрести; треба их потпуно прелистати; може неки пут да је неко метнуо што у књигу, па листове залепио. Писма сиремљена за иошту и пакете треба отворити ; сумњиви их је могао само привидно спремити, да би што год у њих сакрио.

СТРАНА 171

3. Личност. а. Одело. За сакривање у главном се употребљује простор између штофа и поставље ; мањи предмети сакривају се у углове од капута или се пришивају у јаке од капута или прслука, под поклопце од џепова, у поставу од шешира и иза коже за зној, у ципеле или између ђонова. Један лопов од заната, да би себи осигурао трошак у случају да допадне затвора, овако се досетио: метнуо је неколико златника на спољашњу сграну ђонова од ципела, превукао ђонове смолом, па тако изашао са ципелама на улично блато; нико више није могао видети да су златници притврђени за ђонове. Ако се хоће да буде потпуно сигуран сз иретресом одела, треба распорити све шавове на њему. Сем тога треба претрести све, што сумњиви носи са собом, штап, пошто може бити шупаљ, лушу, К У ТИ ЈУ за цигаре или линаочаре, унутрашњост кишобрана. б. Тело. Све шупљине на телу треба тачно претрести, косу и браду брижљиво прочешљати; ако сумњиви има где год залепљен Фластер, треба га скинути, и видети да није што год под њим сакривено. Са немачкога Д. В. Бакић.

ПОУКЕ И УПУТИ

Пресуда нзбраног суда, у којој није тачно описано нелокретно ншње, по положају н гранирма, не може бити предмет извршења полицијске власти, у смислу § 493. грађанског судског поступка. Пуномоћници сељана села Селевца иоднели су начелнику среза јасеничког на извршење извршиу нресуду избраног суда од 16. јануара 1870. године, по којој су тражили, да им се означено земљиште у пресуди уступи у својину, а које је дотле бесправно држала општина селевачка. По овом захтеву, а према саслушању пуномоћника општине селевачке и учињеном увиђају, начелник среза јасеничког донео је решење 20. маја 1903. године Бр. 9575., којим се спорно имање уступа сељанима села Селевца, а општина извештава, да код суда иоведе спор, ако налази, да је у пречем праву. Ово решење среске власти, по жалби пуномоћника општине селевачке, поништило је начелсгво окр. смедеревског. решењем од 27. септембра 1903. године Бр. 8367, те је, на основу примедаба начелства, начелник срески донео друго решење 4. октобра 1903. године Бр. 16.606., којим је одбио од тражења пуномоћнике сељана села Селевца. Ово решење одобрило је начелство окружно решењем од 27. октобра 1903. године Бр. 9380. Ну Министар Унутрашњих Дела, ио жалби пуномоћника сељана села Селевца. решењем од 12. јануара 1904. године ПБр. 33549. поништио је решење начелства Бр. 9380., налазећи: 1, да је среска власт погрешида што је одбила пуномоћнике сељана села Се-