Policijski glasnik

СТРАНА 2-2

ПОЛИЦШСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 2

те су узепи заЈам од тадашње окружне штедионице, која је сада саставни део Управе Фондова. Многи од ових дужника платили су свој дуг; многи га уредно плаКају, а многи нису дали ни паре, те их је Управа Фондова тужила за дуг, и осуђеНи су на пла,ћање. Како многи од ових последњих немају нигде нигата од имања, гато је констатовано од стране надлежних власти, Управа је подигла тужбу против општине као јемца, и тужба је предата општинском пуномоћпику, коме је од стране суда наређено, да пуномоћије поднесе у ориђиналу. П ојводом овога последњег захтева судског у погледу пуномоћија, суд моли уредништво за обавештење. 1, да ли пуномоћник општински, заступајући општину код суда, мора имати за сваку парницу, односно за сваког туженог по на особ ориђинално пуномоћијо, или му може исто важити у овереном препису или препис без овере; 2, ако пуномоћник не поднесе у ориђиналу своје пуномоћије, може ли за то бити крив и кажњен, пошто му је претходно у позиву за суђење наложено да поднесе ово у ориђиналу; и 3, сматра ли се пуномоћник са једним пуномоћијем онако исто за правног пуномоћника, као кад би имао код себе н. пр. тридесет ориђиналних пуномоћија.« На ово питање одговарамо: а, општински пуномоћник не мора имати нарочито пуномоћије за сваки снор засебно, ако има онште-генерално пуномоћије у смислу §§ 613 и 614 грађ. зак., и § 83 и 84 грађ. суд. постунка; б, нуномоћник је дужан да покаже суду, на дан рочишта, или по позиву овога, оригинално пупомоћије, остављајући суду оверен препис истога: и в, једно пуномоћије генерално, дово.шно је за све спорове општинске, ако одговара условима изнесеним у т. 1. овога одговоЈ^а. II. Суд општине становљанске, актом својим. од 2. ов. м-ца Бр. 1427 иита: »да ли морају масе, имале оне одраслијих наследника или не, кулучити на оправци државних, и оправци и просецању окружних и среских друмова?« — На ово питање одговарамо: Ни §. 10. ни §. 14. закона о сувоземним јавним друмовима, који говоре о томе : каква се радна снага узима за оправку државних, окружних и среских путова, не изузимају масе. Према томе, ако оиштинеки одбор, по праву које му даје тачка 9. чл. 86. за,кона о оиштицама нађе, да се известан посао мора свршити кулуком у заједници или посебно, па од тога не изузме и масе, онда ће и оне морати суделовати ако имају одрасле наследнике, иначе ће платити — најмити — себи заменика. III. Суд 1 општине осладићоке. актбм својим од 2:2. новембра ове год'. 6р'.. 3054',' пита:

Неки окружни судови, иолицијске власти и општински судови, наплаћују од појединих лица на препис облигација, поравнења, уговора, квита, пресуда и т. д. ио 0-20 дин. таксе у маркама и на исте лепе, па онда доетављају нореским властима које порез распоређују. Неке, иак, поменуте власти то пе чине. Моли се уредништво за обавештење: да ли је правилнији поступак оних власти, које ову таксу наплаћују или оних, које то не чине. Сам суд, међутим, мисли да ову таксу не треба наплаћивати , јер ово нису никакви нрилози.« — Па ово иитање одговарамо: Да би пореске власти биле обавештене о покрету капитала, кад се овај утврђује исправама уз суделовање државних власти, наређено је, да дотичне партије предају по једап примерак и за пореску власт. Како такви примерци нису оптерећени никаквом другом таксом, то је узета једино одговарајућа такса по т. 2. таксене тариФе. Према томе, правилно је што ову таксу наплаћују државне власти. Општинске власти не тр.еба да је наплаћују с тога, што оне и саму таксу за потврду не наплаћују у маркама већ у новцу, и што закон о таксама не важи за њих сем случајева т. 87, 87 а и 88 и оних, где им је изречно наређена наплата таксе у маркама. IV. Један Ошнтински писар пита: Један грађанин тражио је забрану на две краве Ђ. Т. и његовог задружног сина Ј., за наплату 150 динара дуга. Како дужници немају никакву другу теглећу стоку, него се служе овим двема кравама за сређивање тежачких послова, то настаје питање : да ли се краве, кад се земљоделац с њима служи место волова, јер ових нема, сматрају но § 471. грађ. суд. поступка као и волови, и да ли се могу узети у попис за наплату приватних дугова ? — На ово питање одговарамо: Као што се види из § 471. грађ. суд. поступка, законодавац је имао намеру, да земљоделцу обезбеди теглећу стоку од пописа, и тако омогући тежачки рад па је од пописа изоставио, иоред осталог, и два вола, нристајући да ови могу бити замењени биволима, па чак и коњима. Помињући само мушка грла, он није искључивао да теглећа стока не могу бити и краве, него је то просто последица онога уверења, да се наш свет ретко служи женским грлима. Како је, међутим, последњих година из економских и других уз.рока, многи домаћин нретпоставио женска грла —- краве — волов^ма., то би наређења законска била изиграна, ако би се узело, да су ова грла незаштићена од поииса. Према духу, дакле, § 471. кад земљоделац нема другу. теглећу стоку него само две краве, оне му се не могу узети у попис за приватие дугове.

V. Један општински писар пита: »По чл. 9. закона о шумама. општин ски судови дужни су бесплатно издати уверења — изводе из пописних књига »Б к свима оним лицима., која имају имања у границама државних шума, ради доказивања својине но чл. 8. номенутога закона пред комисијама, одређеним за ограничавање државних шума. По чл. 9. истог закона, ова уверења — изводи морају бити оверени и од стране Пореских одељења, па да буду доказ о ономе, ради чега се траже. После свега овога, дотични морају иоднети молбе комисији, уз подношај ових докумената. Све ове изводе и уверења, издају власти бесплатно. У овоме крају уобичајено је, да сва ова документа прибирају општин. судови, па чак присиљавају писаре, да и молбе пишу беснлатно и носе изводе на оверење Пореским одељењима о своме трошку. Моли се уредништво за обавештење: да ли су општински писари дунши да носе изводе одељењима на оверење бесплатно и о своме трошку, и да за тим чак пишу и молбе комисијама за рачун сопственика?« — На ово питање одговарамо: Из иоследње реченице првога сгава чл. 9. зак. о шумама који гласи: »Ове изводе овераваће им Пореска одељења и уверења издавати општинске власти бесплатно за ову потребу« — види се, да изводе из пописних књига не издају општински судови него иореске власти, које их и оверавају, а општински судови издају само уверења о бројном и поименичном стању :;адруге и иородице. Према овоме, општински судови немају ништа да раде око извода. Што се тиче уверења они их издају бесплатно на захтев дотичних лица. Ако ова лица. не поднесу писмен захтев, него се усмено обрате, суд је дужап по службеној дужиости да их саслуша. Ако би одељења наредила, да онштински судови и изводе издају из књиге Б, онда општински писари нису дужни да ове изводе носе одељењима на оверење, него ће то чинити сама лица, која изводе траже, као год што писари нису дужни да бесплатно нишу молбе за комисију.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ Т Р А Ж И С Е Мидорада—'Михајла Гавриловића, к.јонФера из Крагујевца, окрнвл.еног за крађу новаца тражи начодство округа крагујевачког. Пронађеног ваља спровести поменутом начедству с позивом на Бр. 29918 од 1 905. године. ИЗ ПОЛИЦИЈСКОГ АЛБУМА 21. децембар прошле године запрепастио је цео Београд јсдним грозним злочином. каквога