Pozorište

|

а 8

МАРИЈА (за себе.) Како је сладак — змија једна!

Видић, Но, Марија, зар ти немаш речи за. свога мужа»

МАРИЈА (ердито.) Немам!

ДРАЖИЋ (за себе.) Почиње севати! Ја бих тако |

волео ићи кући!

Видић (зачуђено.) Шта је то2 Лаза је ладан, моја жена срдита! (Окрене се Совији.) Не бисте ли ми можда ви умели растумачити овај чудновати појав >

Софија, заиста — ја не знам, да ли сам баш ја на то позвата!

(Наста

Марија, Реци му слободно ! Молим те, реци му! Ја и тако не могу од... од... од једа!

Дражић, А не, ни пошто Софија! То се тебе и мене ништа не тиче! Већ елушај ти мене, хајдемо кући!

Видић (ердито.) Сад ми је већ доста, ил ми реците шта је, ил ја идем од куће,

Софија, Па ништа, бога. вам, маленкост, једно љубавко писмо ! ___ Дражић, Већ видићеш какво, доцније, други пут! Жено, хајдемо кући!

Марија, Како се чини невешт, то је већ сувише !

виће се).

а в о

глава“

СРПСКО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ.

(„Сеоска школа,“) драма у 4 раздела, од Рихарда Кастелвекија, приказана је 7. јануара први пут на нашој позорници овде.

„Во времја оно,“ кад је аустријска војска у Италији тако љуто страдала, да се сваомладина зарадовала, ма да Гарибалда није штедио ни наших „Лала“ — живео јеу једном ломбардијском сеоцету на језеру Кому сирома учитељ балвоније (Зорић) поштен старац, ватрен родољуби отац лепе ћерке Кларе (Л. Хаџићева.) Тим особинама имао је захвалнти с једне стране подказивачку мржњу ондашњих сеоских „узтарабара“, попа Калигуле (Пешић), лекарника Роволије (Петровић) и бакалина Ризота (Добриновић); с друге пак стране задобио је тим особинама, особито пак, ма и нехотице, последњом, т. ј. лепом ћерком, љубав и благодатно укућанетво окружног лекара Рупијера, (Недељковић, човека, који је због несретне прве љубави остао неожењен до 837. године. Ту своју невољу приповеди доктор Клари, а она му преда писмо, којим га зову, да дође на неки господски летњиковац на језеру. Гова тог летњиковца беше гроф Алдобранди, који је много страдао због политике, те јетако плашљив, да је смешан; ту је и његова снаја, млада удовица и мати једног детета, Констанција (Маринковићка) — Руџијерова прва љубав. Она је и звала Руџијера, јер га још једнако љуби. Он је више не љуби, јер га јенекад напустила под вером из таштине, да пође за богатијег. Очајање Констанције и сумња, да доктор љуби другу. Дозна за Клару. Међу тим сеоски узтарабари ујдуришу неку силом истрагу, те сиротог учитеља отерају. Руџијери ипак не ће да се растане од учитеља, што је Клари врломило. У тај мах стигне вест, да су Талијани и Французи потукли Аустрију. а прве талијанске чете већ долазе у село. Радост учитељева, узтарабари пристају уз његово „живела Италија!“ Општина бира учитеља за кнеза, Руџијери

узима Клару, којој Констанција поклања летњиковац сша рат фриз адпехј у мираз.

Ето комада са лепом политичком и социјалном тенденцијом, коме се не може одрећи ни позоришна вредноћа. Особито су вешто и лако нацртане слике „узтарабара,“тесу по томе, што се саме по веби примењују и на наше садање одношаје, дотичне појаве изазвале живо плескање публике. У том погледу је тај Кастелвекијев комад заиста обогатио реперторију,и ми му желимо, аи проричемо, лепу будућност на српском гтлумишту, ма да морамо желити, да престане једном узрок згодној примени нашим одношајима.

Што се тиче приказивања, морамо предати венац вечерашњи учитељевој ћерци, Л. Хаџићевој, која је овом приликом заиста била проникнута чистим значајем своје улоге, и бакалину Розолију, Добриновићу, који је и сад показао, да уме мислити и да има непосредности између мисли и покрета. Остали чланови нису кварили утиска, а надамо се, да ћемо другом приликом о сваком појединце моћи што похвално рећи.

—3—

На 0:30 елити пива ли

% (Народно позориште у Загребу.) Управа народнога позоришта у Загребу издала је за време од 16. до 81. јануара ове године овај репертоар: У петак 16. „Ернани,“ (опера). — У суботу 17. „Кромвелов син“ (нов.) — У недељу18. „Дебора,“ У уторак 20. „Марки Вилме“ У среду 21. „Риголето“ (опера.) — У четвртак 22. „Продана невеста“ (опера.) — У суботу 24. „Фауст“ (опера, у корист тенористи Грбићул — У недељу 25. ђачке враголије.“ — У уторак 27. „Ловудска сиротица.“ — У среду 28. „Риголето“ (опера). — У четвртак 29. „Пред доручком“ и „Богата јединица“ (нов). — У петак 30. „Троватор“, (опера) — У суботу 31. „Добросрећница (у користЈ.Фрајденрајха.)

Издаје управа српског народног позоришта. __