Prosvetni glasnik

634

РАД У 1 РАЗРЕДУ ОСНОВНЕ ШКОЛ0

— Ви л' ти, Ацо, волео, да тебе твој отад тако наговори на нешто ? Тако би и Бог могао да наводи људе на зло те да их куша јееу ли добри. И како би било људима кад би их Бог тако сваки час кушао, и наводио на зло ?.... Ва то се и каже у молитви; „И не наведи нас на зло, но избави нас од зла /" — Ко уме тако да рекне ?.. Јели ? .. Дете сви ! Ево ја ћу то да наиишем на табли ! . . Дете сад. полако ! . .. — Ајдете сад и ви то да шшете ! .... Ео уме „Оче нага"?,. . Још ко ? ... . Дете сви !. . . В, врле добро! Ивишенема. Тоје цела молитва; цео „Оченаш" 1 И тако се људи моле Богу. Сад ћемо тако и ми да се молимо Богу. .... Устаните ! . . Наместите прсте ! .. У име оца !.. И сина !.. И светога духа ! . . Амин ! .. Оче наш, који си на небу! Да се поштује име божије; да дође царство твоје; да буде воља твоја, како на небу, тако и на земљи. Деб наш дај нам сваки дан ! И опрости нам што смо погрешили, као што и ми праштамо онима који су нас увредили ! И не наведи нас на зло, но избави нас од зла !.. У име оца, и сина, и светога духа, амин. Сете! И од сада се заиста тако Богу молимо. Па пошто на овај начин буде и садржина и овај ред речи на српскоме сасвим добро усвојен, онда ирелазимо на словенски текст.* — Децо, ми смо се до сад тако молили Богу; и тако је лепо; и тако се сви људи моле Богу ; како мисле. Но „Оченаш" се друкчије чита у цркви — црквенски, па неки људи воле и тако; и попови у цркви читају тако, црквенски ; и добро је и тако, све једно је. Ми ћемо да научимо и тако, па ко како воли онако нека се моли. Зна ли ко тако, црквенски ? 3 )... Ево ја ћу да вам кажем лепо, пазите! Дете сад ви тако !.. .

Је л' то мучно ?. . Је л' млого друкчије ? . . Де ти Владо онако српски, а ти Ацо, црквенски ! Рекни прво ти Ацо неколико црквенски! Аца: „Оче наш иже јеси на небесјех !" Доста ! Сад де ти Владо срнски ! Влада: „Оче наш који си на небу !Сад онет Аца, даље ! „Да свјатитсја имја твоје !"Влада ! „Да се поштује име твоје !" Аца ! „Да придет царетвије твоје!" Влада ! „Да дође царство твоје !" Аца ! . . . И тако даље. — Хоћете ли овако да иишемо !. . . — Можемо да преградимо таблу, па с једне стране црквенски а с друге онако ! ... * Тако је евршена ирва, у исто време и последња молитва за ову годину. По „распореду предмета" и програму за први разред има још и „Богородице дево," но ја то нисам нашао за нужно одиа у првом разреду, но сам оставио за доцније. А кад бих је предавао, ја бих овако, и онда, кад свргаим причање о Христу. — Децо, ја сам вам много причао о Исусу Христу, и ви знате ко га је родио и које му је мајка. И да није било „Деве Марије" ко зна би л' се родио Исуе Христос, и би л' се свет оволико научио ?.. За то људи њој млого благодаре, и воле је, што је била онако добра, и гато је родила Исуса Христа. Има и једна песма коју су људи иепевали и певају те хвале „Свету Богородицу." Хоћете ли да вам је кажем ?... Ево овако: 0, Богородице девојко Марија ! Радуј се што си срећна и најсрећнија од свих жена, па си нам ти родила (Исуса Христа) епаса дугаама нагаим ! .... Али ако ћете да је певате онда да вам кажем црквенски. Хоћете ли ?.. Е, ево ! Сад пазите, да вам певам ! Дете и ви!.... помалко са мном !. . . . Дете сами! Ајдете да ми пишете ту песму!

1 Ја сам овде узео само «Оченаш» за то што је то млого обичнија и вджнија молитва, а ја за мој рачун волчм д узмем прво каку другу, још обичнију и краћу, а «Оченаш» оставим за доцније. Најволим да узмем : п Благи > .7)020, дај ми млого * (види моја »Ирпчања деци у школи» у причи «Вучко,« и «Јавор» после Св. Саве ов. г.); пОче благи •> (у «читанчицп» уз буквчр) ; « Моли Пера Вога моли» (опет из «читанчице»), итд. 2 Од прилике на крају године. Маја месеца. Једне године сам оставио чак за други разред. 3 Ове године дигоше руку њих више од пола и превикаше радосно: — Знам ја ! И јч, и ја .... Ја сам онда само пазио на правилан изговор по словенском, а 31 неколико дана сва су деца заиамтила од миле гаале, и с неком особитом вољом. — Дакле и овде ми некако провејава оно начело, да ја ирипремам унапред, "и само номажем, поправљам, допуњујем. а деца сана нду напред.