Prosvetni glasnik

ЗАКОН 0 УСТАНОВЉЕЊУ ДРКВЕНОГ ФОНДА

53

лш М И Л А Н П Р В И по милости божјој и вољи народној ^РАхЉ СРБИхГЕ ЦРОГЛАШАВАМО И ОАЈАВЉУЈЕМО, ДА ЈЕ НАРОДНА СКУНШТИНА РЕШИЛ.А И ДА СМО МИ ПОТВРДШШ И ЦОТВРЂУЈЕМО : ЗАКОН 0 УСТАНОВЉЕЊУ ЦРКВЕНОГ ФОНДА

Чд. 1. Установљава се Црквеии Фонд из којега ће се нриход нди канитал који буде на рмсположењу трошити на црквене и црквено-иросветене цељи ио одлукама архијерејског сабора и но одобрењу министра просвете и црквених иослова. Чл. 2. Извори из којих ће се овај Црквени Фонд образовати јесу ови : а, Десети део свију новчаних капитала црквених и манастирских, осим новаца које би опгатине биле за подизање цркава спремиле, који ће се одредити према попису капитала што ће се у нрвом тромесечју 1883. године извргаити. Ови капитали имају се наплатити и за образовање Црквенога Фонда Управи Фондова предати у пајкраћем року ; б, Десети део свега чистога прихода црквенога, пошто се одбију трогакови на обдржавање и памиривање потреба ; в, Пети део свега чистога прихода манастирскога, погато се одбију трошкови на обдржавање и намиривање потреба. Приходи Црквенога Фонда под б. или в. наведени исплаћиваће се Црквеном Фонду на крају сваке године, пошто се рачуни закључе, а почеће се рачунати од 1. Јануара 1883. год.

Чл. 3. Министар просвете и црквених послова овлагаћен је да у договору са архијерејском влашћу издаје сва потребна упутства и правила за вршење овога закона. Чл. 4. Новци Црквенога Фонда предаваће се Управи Фондова на руковање по законима који отом ностоје. Чл, 5. Закон овај ступа у живот кад га Краљ потпише. Препоручујемо Нагаим нинистрииа : просвете и црквених послова и Финансије, да овај закон обшродују и о извргаењу се његовом старају ; властима заповедамо да по њему поступају, а евима и свакоме, да му се покоразају. 31. Декембра 1882. год., у Београду. (М П) МИЛАН с. р. Видео и ставио државни печат, чувар државног иечата, Министар иравде Д. Г. Радовић, с. р. Министар иросвете и црквених иослова Ст. Новаковић, с. р. Министар финансије, Чед. ОТијатовић, с. р.