Prosvetni glasnik

ИЗВЕШТАЈИ ШКОЛСКИХ НАДЗОРНИКА 0 ОСНОВНИМ ШКОЛАМА

735

Збирка за Зоологију увећана је са иет анатомсеих слика, што их је министарство просвете овом заводу послало. Библиотека је увећана само са оним књигама, што их је министарство просвете преко године овом заводу слало. Дринуђен сам и ове године да поновим оно исто, што сам и нрошле године у извештају казао, - а то је: да је физички кабинет веома мален.

17. Школска зграда, она је иста, што је и прошло године била. Приватна је кућа и тескобна је. КБр. 216. 10. Јула 1888. год. У Београду. Директор ii ниже гимназнје У ЕБТА ^ОРЂЕВИЋ,"

ИЗВЕШТАЈИ ШКОЛСНИХ НАДЗОРНИИА О ИСПИТИМА У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА за 1882—3. школску годиву

ИЗВЕШТАЈ Г. А. Пивљаковика, директора, о испитима у основним школама у Јагодини „ Господину министру иросвете и црквених аослова, По наредби Господина министра од 7. Маја ове године ПБр. 3621, а с обзиром на све околности изложеее у датом ми упутству, држао сам годишње испите у основним школама, вароши Јагодине, и стање наставе поред осталога у њима, пашао сам оваково: 1. — Са незнатним изузетком, науке су у свима школама предаване но утврђеном програму. — Начин обучавања вршен је по правилима новије наставе, те зато и успех деце у наукама ноказао је верну слику правилног рада наставничког. — Све дакле што је рађено, нашао сам, да је чпњено у цељи стварног разумевања и логичног мишљења. — Не мање, н на васпитање деце обраћали су наставници довољпо пажње, а о томе сам се најбоље уверио но доброј чистоћи, реду и учтивости ђачкој. Овакав резултат рада и наставе, базира се колико на доброј спреми дотичннх учптеља, толико и на њиховој постојаној вољи, лепом понашању у школи н ван ове, брижљивом старању о уредном доласку деце у школу, угледној хармонији и узајамном о''апештењу и потпомагању један другог у раду школском. Исто тако и администрацију школску, као: дневнике рада, прозивке, спискове и т. д. нашао сам код свију уредну, чисту и с довољно иажње рађену. — Књижница школска која је новим законом дата управитељу па руковање и која броји око 1 :20. егземплара садржине, такође је у врло добром реду са целом архивом управитељевог и одборског рада.

У свима школама број ученика правилно је распоређен, тако, да је учитељ без великог напрезања у стању нотпуно извршити радњу наставе своје, а само III и IV раз. женске школе, који су дати једној учитељици, налазим да би према количини и важности наука, које се у њима предају, требало за сваки разред засебну учитељицу поставити; а највише с тога, штс женска деца по унутрашњости слабо одлазе у више заводе, те је по томе нужно веће пажње обратити на количину добпвеног знања у тим школама, ! за. потоњи живот њихов. Списак оцена рада свију учитеља и број ђака њихових достављам госиодину министру у пралогу под '/. 2. Колико су год уч^тељи показали добре воље у настави и раду своме, толико гам исто нашао патриотске љубави и заузимљивосги односно благовремене набавке нужнпх потреба за школу, п код одбора школског, који је образован одмах чпм је закон о основним школама у жииот ступио. Он се дакле радо одзивао вршењу свију послова, који су му овим законом у дужност стављени, тако, да су мн се учитељи нохвално изразили о њиховој лепој предусретљивости и тачно.м намиривању потреба школских. — Уз то, у састав истог одбора, општина је брижљиво изабрала таква лица, која се и иначе у грађанству одликују својом интелигентном снагом и бистријим погледом на задаћу и користи школске наставе. Једино, у чему су ми се учитељи ножалили, и то више на ошптинску управу, него ли на одбор школски, то је што им општина на рачун стана и огрева мало новчапе помоћи даје (33. динара месечно), и што школе немају своје сталне служитеље, јер општнна на овај посао шпље она лица, која дугују норез или друго што, те тиме одкулуче дуг свој. — Но обе ове