Prosvetni glasnik

ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ ЗАКОНА О ЦРКВЕНИМ ВЛАСТИМА ПРАВОСЛАВНЕ ВЕРЕ

913

ће се издавати диплом тек на свечаним скуповима, који се и нарочито ради тога могу сазивати у течају прве две године. Поред ових може се изузетно на првоме скупу Академије учинити и на свечаним ск.уповима прогласити избор до шест чланова и дванаест дописника Академије изван Србије. Члан 80 Пословни ред и допуне овом уређењу израдиће сама Академија у духу основног закона и известиће о томе Министра просвете и црквених послова. Академија ће моћи установити и дипломе за своје помагаче, који стално помажу њезиноме раду и купују академијске списе. Члан 31 Академији се уступа земљиште у Београду, које је блажене памети Кнез Михаило Обреновпћ III. поклонио на просветне дељи. Виблпотека и збирке „Српскога Ученог Друштва" што их је члан 54 устројства од 29. Јула 1864. године прогласио за „саставни део народне библиотеке и музеја", уступају се на располагање Краљевско-Српској Академији, на коју овим законом прелазе и све повластице и имање досадашњега „Сриског Ученог Друштва".

Члан 32 Да би Академија могла постићи свој задата>к, држава српска ставља јој на расиоложење годишњу помоћ у границама буџетскога закона, слободан стан и штампу у државној штамнарији. Члан 33 Овај основни закон има своју силу од дана када га Краљ потпише. Препоручујемо Нашем Министру просвете и црквених послова , да овај закон обнародује и о извршењу се његовом стара; властима пак заповедамо да по њему постуиоју, а свима и свакоме, да му се покоравају. 1. Новембра 1886 год., у Нишу МИЛАН с. Р . (М. П.) Видео и ставио државни иечат, чувар државног иечата, • министар иравде, Дим. Маринковић с. р. Министар аросвете и црквених иослова, Мил. Кујунџић с. р.

МИ МИЛАН ПРБИ ПО МИИОСТИ БОЖЈОЈ И ВОЉИ НАРОДНОЈ КРАЉ СРБИЈЕ ЦРОГЛАШАВАМО И ОБЈАВЉУЈЕМО СВИМА Ц СВАКОМЕ, ДА ЈЕ НАРОДНА ( СУПШТИНА РЕШИЛА И ДА СМО МИ ПОТВРДИДИ И ПОТВРЂУЈЕМО

Измене и допуне закона о црквешш властнма нравославне вере, од 30-ог Септембра 1862-ге године Члан I У §-у 93-ем тачка 20. замењује се овако :

Он ће одређивати колике треба у опште да буду парохије по различним местима Србије. Према договору са архијерејским сабором, а на предлог министра просвете и црквених послова, одређиваће се Краљевским