Prosvetni glasnik

И44

ИЗВЕШТЛЈ РЕКТОРА БОГОСЛОВИЈЕ

зањом радили у вече у тим учионицама, кварећи очи. Мкоге су школске клупе труле и једва служе иоред врло честог оирављања. Једном речи : завод овај нема ни најнотребнијих ствари за интернатски живот, и оно што има, не вреди баш ништа. Није било ни инвентара заводскога иокућства, и тек после мога доласка у завод састављен је неки инвентар, али недостатан, јер се није нигде обележило стање, у коме се дотична ствар налази данас, те с тога мора бити изнова састављен.

Овим ја сам вам, госиодине министре, иредставио стање, у коме сам нашао завод, који је сада поверен мојој управи. Довести у потпуни ред завод, који је тако зануштеп био, треба и много времена и много труда. Тај посао ја сам отиочео од ирвога дана, кад сам узео уираву завода, и до данас ево ово сам урадио : 1. Дао сам саставити списке, по којима би се тачно знало, колико је ученика, и који ученик где и како живи, и како се влада. 2. Наредио сам, да нико не сме изаћи из завода без знања управе ; да ђаци не смеју похађати јавна места; да собе за снавање могу бнти отворене само кад је време иочивања ; да ђаци смеју читати само оне иериодичке часописе, које ја одобрим ; да иоштоноша мора донети мени сва писма и новине, гато су за завод, пак ја раздајем што коме иде ; да сви ђаци морају нћи заједно у цркву иод надзором дотичнпх редара. 3. Наредио сам, да одело ђачко. има одговарати бар нрилично позиву, за који се ђаци спремају.

4. Издао сам наредбу учитељима нојања, да свако јутро и свако вече морају ићи са ђацима у цркву. 5. Да у завод нико не сме доносити ни за проФесоре какве књиге, шгампаие брошире или новине без мога знања. 6. Да се раставе ђачки кревети, који су досада били састављ 'ни, и да целу ноћ гори кандило ио собама. 7. Да се строго има иазити од стране свију тишина у време предавања и у време ђачкога занимања. 8. Комесарима у траиезарији дао сам контролорску дужност над јелом. 9. Поставио сам нарочите надзорнике, и то : а) собне и б) школске, који су ми одговорни за ред. 10. Поставио сам нарочитога болничара. 11. Побољшао сам јело ђацима. 12. Што се тиче чистоте, наредио сам све, што се могло на први мах учинити, да се иста очува ; а односно искварених ствари завода, наредио сам, да се поправи оно, што се може ноправити, и да се набави изнова све оно, без чега се није могло никако бити. Примите, господине миниетре, уверење мога најодличнијега поштовања, којим се називљем Бр. 110. 2 Фебруара 1887 год. У Београду. Ваш госиодине министре, Покорни слуга Др. Ник. Милаш, Ректор беогр. богооловије