Prosvetni glasnik

330

врши надзор, дангубила читав месец дана, а то је штета; 2., што се чданови Савета, који су гдасали иротиву тога предлога држе начела: да свакад онај који вршп надзор, буде вишега ранга од онога, над киме врши надзор; 3., што нн смисао закона није такав да учитеље треба узимати за надзорнике над радом себи равних — учитеља. Г.г. Мијаило М. Станојевић и Јован Максимовић, као учитељи и чланови Главног Иросветног Салета, моглн су и у јавностн — ако им то ноложај чланова Савета доиушта — те назоре и разлоге побијати. Али „Учитељском Веснику", органу г. Јов. Максимовића, ништа није могло дати оправдана разлога, да радњу Главног Просветног Савета изопачава. Главни Просветни Савет сматра да је г. Министар просвете позван да радњу Главног Просветног Савета заштити од оваког изопачавања у јавности. ХП Саслушан је усмени реФерат г. Момчила Иванића, редовног члана Савета, о „Ашинскпм причама" од г. Андре Гавриловића, проФесора, за које је г. Мих. Костнћ, књижар из Пожаревца, молио да се могу употребити за иоклањање ученицима основних школа о годишњпм испитима и да со нрепоруче књижницама основних школа. Према усменом реФерату г. Иванића Савет је нашао: да су ове приче добре и да сс могу поклањати ученицима основних школа и средњих тпкола до IV разреда закључно. С овим је свршен овај састанак.

САСТАНАК 659-ти 10. маја 1896. год. у Ђеограду. Били су: аотиредеедник, Жив. Н. Симић; редовни чланови: д-р Милан Јоваковић — Батут, Ст. Т. ЈакшиК, Ст. Ловчевић, Димитрије С. Јовановић, Момчило Иванић н Дим. ДовијаниК ; ванредни члаНОви: Михаило МихаиловиЦ Мнлован I'. Мариикпии!,, Љуб. Миљковпћ, Љуб. Јовановић и д -р 'Вор1,о С. Ђорђевић. Пословођ, Мил. Марковић. I Прочитан је и примљен записпик 658. састанка. II Прочитано је писмо г. Министра просвете и црквених послова од 8. ов. месеца, ПБр. 9583., којим се познва Савет да кандпдује још ко^е лпце

које би се могло употребити као изасланик при учптељским испитима у Вишој Ж.енској Школи. Савет је кандидовао: г. Димптрија Довијаннћа, директора III београдске гимназије. III Прочитано је писмо г. Министра просвете п црквених нослова од 10. овога месеца, ПВр. 9742., којим сс позива Савет да кандидује за надзорнике основних школа и све директоре онпх средњих школа, укојима нема иснита зрелости. Савет је одлучпо: да се могу употребити за надзорнике само месних основних школа сви директори средњих школа, у којнма нема испита зрелости. IV Прочитано је писмо г. Министра просвете и црквених послова од 8. ов. месеца, ПВр. 9575., којим је спроведена Савету на оцену молба г. д-р Мил. Јовановића — Батута, нроФесора Велике Школе и уредника „Народног Здравља", који је молио да се часопис ЛЈародно Здравље" нрепоручи књижницама основних и средњих школа. Савет је одлучио: да се овај часопис може нрепоручити и набављати за књижнице основних н средњих школа. V Прочитано је писмо г. Министра просвете и црквених послова од 10. овога месеца, ПБр. 9739., којим се пита Савет за мишљење: за чију се својину има сматрати „Л.атинско-српски речник" од г. Јована Ђорђевића, миннстра на расподожењу, за којп је Савет раније решио да се прештампа за школску потребу. Савет је одлучио: да се умоле г. г, д-р Драгутин Т. Мијушковић, редовни члан Савета, и Љубомир Јовановић, ванредни члан Савета, да нзволе све акте по овом иредмету нроучити и Савету реФеровати. VI Прочитана су писма г. Министра просвете и црквених послова од 17. априда ове год., ПБр. 7922., 6. маја ове године, ПБр. 9465., 6. маја ове године, ПБр. 9249., којима су снроведене Савету на оцену молбе Цвете Маринковићке, СоФије Бранковићеве и Аксентија Милутиновића, наставника, основних школа, који су модили да им се уваже неке годпне прпвремене учптељске службе.