Prosvetni glasnik

340

Н А У К Л И Н

А С Т А В А

нака од једне даске. Средњаче се углављују помоћу зупда у виду ластиног репа., чија је једна страна кукаста а друга равна. Зубац не сме да буде већи од половине дебљине пречагине. Усечак ће се сећи ситнозубасгом тестером укосо. Ово се издуби. Кад се удеси угдављиваље изваде се пречаге, очисге, намажу туткаГлом делови за снајање и углаве. (В. сл. м. 38 а, б, в, г). Треба 5 к. дасака чамових 5 | 4 дебљине 12 ц. ширине.

Овим смо завршилп кратко упуство за рад, које је намењено искључиво наставницима ручног рада за потсећање у раду. Методички је поступак већ ноказан с том разликом, што наставник мора упоредо да, ради са децом и да нх упућује да разумеју цртел*, те да се, што је могуће више, њиме служе. Ми смо овде нарочито обратили пажњу у овом делу на употребу алата, кад му буде време и радњу која следује. в) Материјал и алат за картонажу. За овај рад тешко је било за сада набавити материјал у земљи. Радећи на овом предмету ми смо успели, те је Фирма у Београду Јефте Ш. ПавловиКа и Коми. већ с.набдела своју радњу алатом и материјалом. (Ценовник шаље бесилатно). 1. Материјал. За рад је потребно: а, картона дрвеног педесеташа Ј ) стоташа 2 ) и тридесеташа 3 ); б, патент-картона жилавог исте сорте; в, књиговезачког платна у разнпм сортама; г, вунених и свилених пантлика; д, тапетарска шоЈге-артија за унутарње делове; I), марморна артија токе — за спољашње делове; е, колачарска артија (ТаД'е1рар1ег). ж, телећа кожа (имитпрана артија). з, кожна артија; и, дрвена артија (имитација Фурираног дрвета), ј, чохана артија (Тисћрархег); к, златна хартија; л, бакалска артија за позадине; Све ове артије узети онолико колико треба за број ђака, а то се да лако прорачунати ирема предмету. љ, штирак, лепак; ') педесеташ је картон дебљине који у м. ц. ииа 200 таб. 2 ) стотат има у м. ц. 400 таб. 3 ) тридесеташ има у м. ц. 120 табака.

м, вешалице. 2. Алат.Сшш радионица треба да има за сваког ученика по: 1 даску од буковине (40—25—2 см) 1 књпговезачки нож (Салингер) 1 трљалицу (Ракђет) I гвоздени лењир 35 см. дужине. 1 маказе за свака два ученика. За. школску радионпцу траба да има неколико ваљака потребне димензије, које ваља поручити код иаших стругара. За 8—10 уч. по 1 ситна турпија. 1 велики гвоздени лењир 70 см. дужине; 1 велике маказе; 1 велика букова даска (70—40—3 см.); Више лонаца за кување лепка и штирка према месту ученичком. За свака 2 ученика по једна четка за мазање. г. Материјал и алат за слојдово столарство. 1. Жатеријал је у унуству објашњен, колико га треба набавити. За сад га је најбоље набављати на стоваришту наших даскара, а у згодним ириликама ваља га припремати из раније према месту каквпм материјалом изобпљује. 2. Алат је код нас веома незгодно набављати јер га свега нема. С тога је најзгодније иреко какве веће радње да се поручи много раније, ако хоћемо на време да га имамо. Сав овај алат нознат је код нашпх мајстора поднемачким именом, те сам с тога, поред нашег носрбљеног назива ставио и немачки, под којим се може и добити. За свака два ученика треба: а, велико ренде (Каисћћапскћоће!); б, 8сћгарћо1зе1 (грубо ренде); в, Глачајуће ренде (8сћИсћШоће1); г, двогубо ренде (Борре1сћоће1). Потребан број столова (тезги) према сразмери показаној у недагошком делу. За радионнцу од 10 учениха треба: 2 широке тестере (1 широка а 1 половача ВгеНева§е и ПаЊгеИва&е); 1 ручна тестера; 1 репаста „ (8с1шеИ '8а §е); 1 Фина тестери (1'еше Аћзагзаде); 1 тесгера за бушење рупа (ЗИсћааце), 12 длета (81ете1беп) са дршком различите димензије; 12 полукружних длета (По1ешеп); 3 Ва1е18еп; 3 1лћ1)еи1е1; 3 нужасте бургије (бсћпескепћоћгег);