Prosvetni glasnik

Н А У К А И

341

3

кашикасте бургије (1МеЉоћгсг);

3

централне бургије (2еп1гшпћоћгег);

10

грубих турпија — крупних (Вавре1п);

5

ситних турпија (Е^еЛеп);

1

тестера за оштрење турпија;

1

машина за бургије (АшепкашзсћтпсЊоћгег):

1

сикира;

4

стега;

5

цртала (81ге1сћта88е);

1

косомерник (8сћга§тазб);

10

угломера (5 већих, 5 мањих) "ШнскеШакеп.

1

кљеште;

2

влакача;

10

шестара;

5

чекић а;

5

дрвених чукова;

1

завртло за шрафове (Зсћгапћепмећег);

1

гладило (АМећз^еш);

1

брус;

1

ГеПМоћеп (за оштрење тестера);

За онога ко зна немачки згодно је поручити код Јоћап Ћ г еЈб-а шн! 8о1ш-а у Бечу Маг§'аге1е81гавзе У| 1. Он даје и извеснп рабат само новац ваља унапред И0С.1НТИ. У нас су најснабдевеније радње г. П. Радојдовића, Стојиљковића и Милосављевића (пређе Ђукановић и комп.) у Веограду.

IV. Д Е 0 Технологија алата столарског. Резач. Прва адатка, која долази у употребу при васпитном ручном раду, јесте нож резач или ЗсћиЉег. То је нож особите врсте, који се с обе стране оштри. Ако хоћемо ову алатку да очувамо у добром стању, морамо га изолирати од других алатака, а нарочито гвоздених, јер се тупи од најмааег додира с другим стварима. Тако, ако се додирује с гласпапиром — стакластом хартијом, иступи се и ма како га ми удешавали не може за дуго да добије леп рез. Да би га очували, треба га увек забадати у парче јаворовог или липовог дрвета. Оштрење се мора вршити веома обазриво. Обадве стране ваља трљати на камену брусу али на ограниченом простору, како би се рез иравио нодједнако кос са обе стране, тако да заједно чине једну линију. Ако је пак нож изоштрен тако, да *) За картонажу и за столарство нотребпа је и сирава за кување депка. Страним именом се зове: 8еЈт1ор1' (зат!; ^УаввегћећаИегЈ.

му обадве стране образују криву динију, онда ће и рад бити отежан и неправилан, те ћемо увек резати криве поврпшне. Овај остатак — рест, што се на резу образује, после оштрења на брусу, скида се кад се нож добро протрља на гладилу. Да ли је скинут рест уверићемо се ако окренемо оштриц према светлоети, који образује лепу танку линију ако је наоштрен. Превлачењем палда преко реза такође се уверавамо о исправности оштрења. При оштрењу најпре употребљавамо брус па онда гладило. Никад није паметно употребљавати округли (на точку) брус за оштрење резача, јер се рез исквари и никад се не може правилно извести. Резач се унотребљава за резање мањих комада дрвета. Да би се подлога, на којој радимо, сачувала од квара, нотребно је да се подметне какво парче дрвета, како би се нож заустављао на њему, а не на столу. Резач се хвата делом шаком, да би се с њим могло што јаче притискивати. Еад сечемо равне површине, мећемо преко телућа налац па пажљиво притискујемо по дрвету. Ако резање иде тешко и ако се дрво зацепљује, ваља окренути другу страну. Ваља сећи све ситне делиће овим ножем, те да нам рад буде ваљан. Кад сечемо нвице дрвету ондаједним потезом ножа исечемо целу ивицу. Тако се ради кад се сече низ ткање. Кад се сече преко ткања, онда нож наместнмо тако, да са дијагоналом дрвета прави угао од 60° тако и с друге стране. Добивени шиљак сечемо управно, док не изравнамо руб. Равноостојно цртало (Па8 ЗДгвЈсћтавб) Ова алатка служи за оцртавања дебљине и ширине. При раду се пази да ојачани део лежи водоравно на ивици и да не скреће од ње. Скрене ли поквари се права линија и није равностојна. Дртала са челичним ојачањем нису за препоруку почетницима, јер је њима теже руковати. Угломер (пег ЖшкеНшкеп) Угломер је само онда добар, кад образује прав угао. При куповини ваља нарочиту пажњу обратити на ово. Да ли је угломер под правим углом испитаћемо овако: Угломер се намести на комаду дрвета, па се са унутарње стране повуче линија, за тим се намести да спољашња страна дође на место, где је линија оцртана. Ако се добивене линије поклапају, угломер је добар, у противном не.