Prosvetni glasnik

47*

I 0 3 1 Е

Ж И 11

361

вољним да сваку згодну прилику, када се што добро може учинити, одмах и прихвате. Нека би они, од времена на време међу своје ученике бацили но коју од ових мисли и пзрека, или нека би их нанпсане, истакли на каквом видном месту у школи, па су већ тим учинили много, веома много за здравље, а с тим и за срећу српског нодмлатка.

I. Чување тела. 1. За одржање здравља преко су потребнп свеж ваздух и сунчана светлост; с тога их пуштај што више у собу у којој живиш, а нарочито у којој спаваш. 2. Очврснућеш ако цело тело често переш хладном водом. 3. Преко лета купај се редовно у текућој води; у води буди најдуже пола часа а после куиан.а се добро изатри убрусом па се онда обуци и загреј ходан .ем, у хаљинама не сасвим закопчаним. 4. У пољу се крсћи што можеш више и живље: играј се; трчи, скачи, гимнастиши, пливај, клизај се, ради у врту. Чувај се само претераног клизања и сувишног загревања. 5 - Влажно одело, нарочито обућу и чарапе, гледај да што пре пресвучеш и замениш сувим. 6. Буди умерен у јелу и пићу. Нека тп јела и пића не буду ни топлија од твоје унутрашње топлоте (+ 36. ц.) нити пак студена. За желудац је шкодљиво ако је вода хладнија од -ј- 10. ц. или ако је врела. Једи полако и жваћи добро. Избегавај јако надражљиве зачине (каФу, чај, паприку, бибер, многу со, дуван, алкохолна пића). Неиечено и некувано месо не једи. 7. Рано лежи и рано устај.

II. Чување органа за дисање. 1. Дипш увек на нос; уста нека су ти затворена. 2. Чувај се ваздуха у коме има прашине или који заудара. Не подижи прашину ни у соби ни у пољу. 3. Гледај да по могућству радиш у соби при отвореним прозорима. Зими нак и кад је рђаво време, обнављај собни ваздух више пута преко дан отварањем врата и прозора. Не стој на иромаји, нарочито не кад си загрејан. 4. Испирај гушу јутром и вечером, опери уста свежом водом после сваког обеда. 5. Пази да при раду прса не наслањаш и трбух не гњечиш.

111. Чување очију. 1. Не читај и не пиши никад у сумраку. 2. Гледај да за време рада седиш обдан на месту одакле ћеш моћп видети парче неба и да ти је прозор с лева. Сунчани зраци не смеју ти ннкад падати на посао који радиш. 3. Лампу не покривај одвећ тамним штитом, а нека ти је најдаље за пола метра пред тобом и * мало у лево. Очи се кваре ако светлост трепери или ако читаш за време воагње или лежећи. Нека ти лампа није никад без стаклета и без млечног звона („кугле"). 4. Кад пишеш, нека ти горњи део тела стоји нраво; не наслањај ирса на ивицу од стола, а главу нагни само мало напред. 5. Оно на чем пишеш нека ти је пред средином прсију и тако накренуто да потези падају управно на ивицу од стола. 6. Ако те очи заболе или ти се вид почне кварити, питај одмах лекара; само лекара слушај о томе, јесу ли ти потребне наочари, кад ћеш их носити и који ћеш број наочара узети.

IV. Чување ушију 1. Чувај уши од јаких потреса. (Не ударај никога по уху, не вичи другоме на ухо). 2. Не чачкај уши никад шиљатим: пером, чачкалицом итд. 3. Ако ти што иадне у ухо, извадићеш га пажљивим испирањем уха млаком водом. Али је пајбоље потражити одмах лекара. 4. Уђе ли ти у ухо каква бубица, нагни одмах главу на другу страну, па у ухо сипај полако, капљицама зејтин, док се буба не угуши.

V. Како треба код своје куће седети при читању и писању. 1. Гледај, да увек седиш тако да ти прозор или лампа, увек буду с леве стране. 2. Кад пишеш, подвуци столицу под сто толико да је предњи део њен за неколико сантиметара (5—6) под стоном плочом. Нраво седи и пази да ти прса не додирују ивицу стола. 3. Столица на којој седиш нека ти је толико висока да ти стбна површина стоји наспрам лактова кад руке спустиш. 4. Нека ти ногестоје наподу целим стопалама; ако ти ноге под не додирују подмети што нод њих. (какву клупицу или столичнцу). 5. На столици седи увек управо, тако да ти прса иду упоредо с ивицом стола.