Prosvetni glasnik

686

II НАСТАВНИ ПРОГРАМИ

За Науку ХришИанску, Историју са Земљоиисом, Рачуницу, Природне науке и Леио иисање вреде у главпоме исти ирограми, који су проиисани за грађанске школе. Геометрија И за овај предмет вреди програм за грађанске школе. Само изоставити : у II р. израчунавање обима и површине круга, запремине облице и вежбање у прављењу геометрнских тела; у III р. практичне радове у пољу и цртање планова.

Домаће газдинство Циљ: Знаље и вештина у управљању кућом и домаћом економијом. III разред а) Оишти део. — Домаће газдинство и његова важност. Улога жене у иородици као домаћице. Њен удео у управљању кућом. Потреба реда, предвиђања и економије. Распоред и употреба времена. Подела рада на дане, недеље и годишња доба. Домаћи буџет. Домаће рачуноводство, сразмера трошкова. б) Посебни део. — Стан. Избор стана; распоред, хигијенски услови ; одржавање стана; кирије; обавезе закунчеве, Покућанство. Избор и одржавање. Посуђе (одржавање, прање, чистота). Рубље. Прање, глачање (пеглање). Опасност од оксида угља. Прављење цеђа, сапуна. Постеља. Одело. Избор материја и кројеви (простота, укус у одевању), скидање мрља, чување тканина и крзна. Храна. Избор хране и пића, врсте хране и храњивост њихова. ФалсиФикати. Вода, кување и готовљење; главна нравила у кувању. Најобичнија правила економска, сиремање и чување зимнице (хране и пића) Осветљење и огрев. Економске и хигијенске поуке о разним начинима осветљења и грејања; гориво. Домаћа економија. Куповина домаћих намирница; границе набављања према домаћим потребама и приходима, набавке на вересију и опасности од задуживања. Женски ручни рад Циљ: Вежбање у раду и спремање за. домаћи живот. 1 разред 1. Потплетање и крпљење чарапа. 2. Еукичан рад (лакши и тежи обрасци). 3. Шарени вез (на јути, конгресу и домаћем платну). 4. Мрежање.

II разред 1. Ирви почеци гава (познавање бодова на нарочитој прегледаоници). 2. Шивење: женске кошуље, сукње и гаћица за девојчице. 3. Бео вез. Израде лакших образаца и монограма. III разред 1, Шивење мушке кошуље, мушких гаћа и женске рекле. 2. Бели вез. Израда тежих образаца. 3. Крпљење одела. Наиомена. Свуда, колико је могућно више, прилагађивати се месним и домаћим потребама и народној ношњи, Гимнастика I—III разред. Вежбање у одржавању реда, као: Постројавање колоне нростих и удвојеиих редова; равнање; коло; кругови; звезде и друге Фигуре; постројавање редова и обртање, у вези. — Кружење трупом; избацивање и махање рукама; трчање до два минута; разне врсте корака, ход у маршу и простим редовима; вежбање руку за време стајања на једној нози; разне врсте стајања, слободних вежбнња (комбиновање) иа месту и у ходу; разне врсте корака у вези са скакањем у напред и назад; иежбање с ђуладима. — Вежбање са штаповима: држање штапова у разнпм иоложајима и у вези са вежбањем ногу и труна; радње са штаповима и ђуладима у вези с другим слободним вежбањима. — Вежбање са узлом: прескакање на месту и у грчању. — Гимнастичке игре. — Игре за децу и женску омладину с песмом или музиком и без њих; с лоптом и другим справама за игру и без њих. Примедба. Теже и комбиноване радње врше се у старијим разредима и ирема развитку ученица, а лакше у млађим разредима. Све гимнастичке радње треба вршити у границама женског карактера. Тежина једног ђулета за I разред од 1 кгр., за II од Г/ 4 кгр., а за III од 1 1 / 2 кгр. Слободно цртање Вреди програм за грађанске школе. Само додати : „цртање монограма и преношење цртежа на платно, чоју и друге материје". Певање Вреди програм за грађанске школе. Само у главноме изоставити црквене песме, а узети неколике, које наставнице изаберу. Н.Бр. 13.793. 30. новембра 1899. год. у Београду. Министар аросвете и црквених аослова, Андра Ђор-ђевиЂ с. г.