Prosvetni glasnik

СЛУЖБЕНИ Д Е 0

685

и у ходу; разне врсте корака у вези са скакањем у напред и назад; вежбање с ђуладима. — Вежбање са штааовима: држање штанова у разним положајима и у вези с вежбањем ногу и трупа; радње са штаповима и ђуладима у вези са другим слободним вежбањима. — Вежбања са узлом : прескакање на месту и у трчању. — Скакање на даљину и у висину. — Радњс на сиравама : на ногарима, гривнама и другим справама. — Гимнастичкс игре. Игре за децу и омладину с несмом или музиком и без ње, с лоптом и другим справама и без њих. Примедба. Теже и комбиноване радње врше се у старијим разредима и према развитку ученика, а лакше у млађима. Тежина једног ђулета за I разред од 1 кгр., за II од 1 1 / 4 кгр., и за III 1 '/ 2 кгр.

Л П е в а њ е Циљ: Развијање естетвчких и патриотских осећања. I разред Црквене иесме у два гласа: Одговарање на ектенији на вечерњи и литургији. Тропар Св. Сави. Световне аесме, у два гласа: Химна, Ускликнимо, Ђачко коло, Занатлија, Хајдук Вељко (комп. С. Мокрањца) и рецитативи: Царица Милица и Косово (од Драгашевића). II разред Црквене иесме, у два гласа: Поред онога што се учило у I разреду : Херувика, Ангел вопијашче, Бдагосдовен јеси, Рождество твоје, Христос воскресе, Пресвјатаја Богородице, Слава тебје Боже наш и Небесни оче (молитва пре и носле учења). Световне иесме у два гласа: Српско оро, Ој Словени, Боже братимства, Веверица, Хеј ковачу, Ој Мораво и рецитативи: Мајка Југовића и Од онога дана чемернога. III разред Црквене аесме у два а по могућству и у више гласова, поред онога што се учило у I и II разреду још; Причастен, Тебе Бога хвалим и тропар храма. Световне у две а по могућству и у више гласова: Долине тутње, Бранково коло, Хеј трубачу, Богови силни и рецитативи : Кајица Бојвода и Стари Вујадин. љ Немачки језик Циљ: ПоЈнавање овога живога језика ради практичне потребе у животу.

I разред Познавање гласова и слова малих и великих. Цравнлно читање и писање. 0 родовима и члану одређепом и неодређепом. Промена именица, придева и обичних заменица. Бројеви, прости и редни. Глаголски облици, у неодређеном, показном п заиоведном начину. Главније свезе, предлози и прилози. Све ово на штиву (басне и причице). Учење речи по стварним групама. Учење реченица и превођење мањих песмица, прича, басана и т. д. Сваке недеље бар по један омањи задатак, ради вежбања у писању. II разред Понављање и допуњавање онога из I разреда. Савезни начин; трпно стање. Упознавање просте и сложене реченице и реда речи. — Све ово на штиву у читанци или другој којој књизи. Учење речи по ствариим и етимолошким групама. Учење на изуст песама и краћих прича, басана и т. д. Сваке недеље по један школски задатак. III разред Понављање науке о облицима и науке о нростој реченици на гативу. Учење речи по етимолошким групама. Учење на изуст песама и краћих прича, басана и т. д. Разговор на немачком (питања и одговори о ономе што је прочитано.) Писмени задаци школски и домаћи. — Све више практички, у читању и нревођењу, с мање теорисања.

Б) ДЕВОЈАЧ^Е ШХ^ОЛЕ I НАСТАВНИ ПЛАН

Нредмети

РАЗРЕД

сЗ См

Ри «

I

II

III

М О

1

Хришћанска наука

2

2

2

6 10

2

Сриски јеаик

4

3

3

3

Историја ерпска и ошпта и Зе-

3

9

мљопио

3

8

4

Рачунида и Геометрија

3

3

3

9

5

Природне науке (Јестаственица,

6

Хемија, Физика)

'2

2

2

6

Домаће Газдинство

2

2

7

Женски ручни рад

4

4

4

12

8

Лено пнсање

2

2

4

9

Слободно цртање

2

2

2

6

10,

Певање

2

2

2

6

11

Гимнастика

2

2

2

6

Свега

26

25

25

76

12

Нем. или оранц. језик (необавезно)

4

4

4

12

Свирање (необавезно)

поч. од I раз.