Prosvetni glasnik

804 ПРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

Према овоме тражењу, Касациони Суд у својој општој седници, на основу тач. 2 § 16 закона о своме устројству, донео је следећу одлуку о издоженом штању: „Из одредбе чл. 58 закона о народним школама, по којој учитељи и учитељице народних школа имају, сем редовне плате, бесплатан стан и огрев од дотичне општине, — односно новчану накнаду, по чл. 59 истог закона, даље из чл. 60 пом. закона, у коме се вели, да ако у једном месту учитељују отац и кћи, мати и кћи, или две неудате сестре, — имају право на један стан, једну накнаду за стан и огрев, као и да удата учитељица нема права на стан, односно на накнаду за стан и огрев, — види се намера законодавчева, да се не илаЛају две квартирине, односно накнаде лицима , која у једном стану, односно месту живе, као и да се не плаћа квартирина, односно не даје стан и огрев учитељици, која има мужа у истом месту, који је дужан да своју жену код себе држи. Али, ако учитељица није код свога мужа, ако је дакле искључена могућност да обоје у једном стану живе, као што је случај код учитељице удове, или одвојено живеће од мужа, по пресуди духовног суда, или за то што муж на другом месту живи, онда учитељици припада квартирина, па све једно: наступе ли изложени случајеви у току службовања или по враћању у службу, носле отпуштања или пенсионисања". Бр. 4433. Из опште седнице Касационог Суда у Београду 15 маја 1901 године.

СЛТЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

У Великој Школи, у правном Факултету, упражњена је катедра за Римско араво. Позивају се сви они, који желе компетовати за ову катедру, да се с потребним документима пријаве Министарству просвете и црквених иослова најдаље до краја месеца августа ове године. Компетенти ће, у својим пријавама, означити за коју се врсту наставника јављају (за проФесора редовног, ванредног или доцента), а према члану X. закона о изменама и допунама у закону о устројству Велике Школе, од 22. октобра 1896. године. ПБр. 5039. Из канцеларије Министарства просвете и црквених послова, 1. јуна, 1901. године, у Београду.

У Великој Школи, у правном Факултету, упражњена је катедра за Административно ираво. Позивају се сви они, који желе компетовати за ову катедру, да се с потребним документима пријаве Министарству просвете и црквених послова најдаље до краја месеца августа, ове године. Компетентни ће, у својим пријавама, означити за коју се врсту наставника јављају (за проФесора редовног, ванредног, или за доцента),