Prosvetni glasnik

5К0

просветни гласник

Разлика је у овим наставним илановима јасна, и према свему судећи: реФормисана гимназија има будућности, јер одговара више како новим тежњама тако и недагошким принципима.

Па крају овога краткога извештаја, ја сам слободан, господине Министре, истаћи да би ми било од врло ведике потребе да се, после ове изложбе, што внше упознам са васпитним школама у културним европским државама, да видим какве су оне у самој пракси, и шта се и како се све у њима ради. Ја бих на тај начин много добио, па бих бол>е могао одговорити тешком а тако важном послу, који имам као реФеренат за основну наставу. Ја Вам овде искрено признајем да сам школе туђих народа као и данас још поглавито познавао из — књига, а то већ није довољно. Захваљујући Вам поново на поверењу, мени је часг изјавити Вам моје најодличније поштовање. ПБр. 15376. 14. октобра 1903. год. Београд. Л>уб. М. Иротић реФеренат за основну наставу.

0 ЂАЧКИМ ИЗЛЕТИМА, КОРИСТ И ЦИЈБ ОВИХ ИЗЛЕТА 1

Задатак је васпитања образовати делог човека, и употребом згодног средства, знано и хотимично, изазвати нормално развијање његовог духа и његовог тела. На решавању овог задатка треба да ради школа у заједниди са родитељском кућом и при том раду да употребе сва средства, која им стоје на расположењу и воде циљу. И човек, и дете, способни су за васпитање и жељни су васпитања; човек: јер су духовне силе успаване у њему и само чекају да буду пробуђене, па да отпочну радити; дете: јер никаквом створу после рођења није помоћ тако потребна као човеку, како за његову душевну, тако и за његову телесну природу. Душа у новорођенчета је што и неисписан лист хартије; он се пупи извесном садржином тек услед радљивости осећаја и извесних способности или душевних сила, које дејствују по непроменљивим законима. 1 Предавање на дан 1 декембра 1902 год. у корист екскурзије ученика ваљев. гианазије. Узето је из књижнице: РаЉ^о^зсБе АћћапсИип^еп. Шег ЗсћикгашШ^е. Уон 1лн1т^ Матгег. Уег1а§ уоп А. Нећтсћз Висћаш11ип§. ВГе1е±'е1с1.