Prosvetni glasnik

164

ПГОСВЕТНИ ГЛАСНИК

у шкоди као и о самим наставницима, ја, на основи § 26. закона о чиновницима грађанскога реда и чл. 45. послед. тачке закона о на родним школама, наређујем да ниједан наставник ни стручиих ни средњих ни основних школа не сме радити у приватним школама нити приватно за особену награду држати часове ђацима својим или из других школа ни у току школске године ни о великом школском распусту, док нретходно не добије нарочито одобрење за то. Саонштите ову моју наредбу свима наставницима с прспоруком да ћу ја водити озбиљна рачуна да се иста најтачније врши, и да ћу строго казнити свакога ко се о н>у огреши. ПБр. 3391. 18. марта 1906. год. Београд. Министар просвете и црквених нослова, Љуб. СтојановиЂ с. 1 ј .

ОДЛУКЕ МИНИОТРА ПРООБЕТЕ И ЦРКБЕНИХ П0СЛ0БА 0 КБИГАМА

Одлуком својом од 24. Фебруара 1906. год. 11Бр. 2113 господин Министар нросвете и црквених нослова одобрио је, да се књига: У ЛРугом разреду основне школе " од Ј. Миодраговића, проФССора, нрепоручи за књижнице народних школа. Одлуком својом од 9. марта 1906. год. ПБр. 2697, господин Министар просвете и црквених нослова одобрио је, да се лист Здрављс, орган друштва за чување народног здравља може набављати за књижнице народних школа.

Друштво ресавских учитеља, уз ирипомоћ свилајначких грађана, напечатало је ниже изложена здравствена дравила и послало Министарству 2000 комада, да их оно разда свима школама у Краљевини Србији. Министарство се тој молби радо одазвало. ЗДРАБСТВЕНА ПРАВИ1А ЗА ЂАКЕ од Д-р Доб. Гер. Поповића.

»Лакше је болест спречити него лечити*. 1. Устај рано. „Ко рано раии, две среће граби". 2. Чим се разбудиш, устани. Одмах уми лице, уши и врат саиуном, а труди истрљај хладном водом. Очешљај се. Уста, зубе и уши неколико пута испери водом. У нос ушмрчи воду вшие нута.