Ratnik

БИ И о А 871

Ми нисмо тврдили до ово мора испасти за руком, али тврдимо то, да ће при данашњем начину борења нападу лакше испасти за руком да овај резултат постигне, него пређе, — само, кад му је јасно, шта хоће у сваком тренутку.

Ако је противник од нас паметнији и способнији, ако он прозре нашу превару, или ако против преваре употреби и сам превару, која нас јошт заведе, онда то на сваки начин није ништа друго, него, што се је и раније могло десити. Тад је резултат за нас по свој прилици: губитак битке. Но овај исход ствари, који је и природан, може се свачему пре, само не „знању“ ратне вештине пребацити.

У овом случају боре се таленти вођа један против другота, и дају ону трајност битки, за коју су нам пребацивали, да смо је при дефиницији наше „битке по крилима“ игнорирали, и усљед тога дошли у противусловље са Клаузевицом.

Но ипак за Формално поделење битке разлика је, да ли она трајност — преко времена, које је нужно да се изведе план — постаје на основу распореда вођиних (Н. п. употреба резерве), против којих могу и морам да наредим нове распореде; или да ли је она само производ већег или мањег сатирања материјалне снате без плана, — као што смо то напоменули код „битака по фронту“.

Може бити, да је то тако „у највише прилика било“ и да ће „у највише прилика опет тако бити“, али то неможе ипак да обори правило: „да таква радња неодтовара вештини“. Доказ су зато примери највећих мајстора, који су то „другчије“ извршивали.

Ко хоће да даде психологију битака, као оно највећи Филозоф нашег времена — Клаузевиц и као што ју је он и умео онако вешто да даде, тај, наравно, мора се држатм онакве битке, каква је. Ко пак хоће да се