Ritam

AMERIKA I ENGLESKA VEĆ SU ZEMLJA PROLETERSKA

Dva projekta sovjetskih rok delatnika za zapadna tržišta prolaze nejednako. BORIS GREBEŠNIKOV, harizmatični lider lenjingradske grupe Akvarijum, završio je soloalbum „Radio-silence” (CBS) u produkciji svog novog prijatelja DAVID STEWARTA (Eurythmics), no izgleda da on public! zvua kao još jedan suludo zastareli sovjetski autor čija muzika najviše podseća na mešavinu „progresivnog” rocka sa početka sedamdesetih i The Beatles („psihodelične šezdesete”) zvukova plus mall pasaži džeza i regea. Koliko toga uvo može da izdrži u isti mah? Ceo projekat je propraćen i dokumentamim filmom „Long Way Home“, devedesetominutnom pričom o snimanju ploče i Grebesnikovljevom putovanju na relaciji London - Montreal - New York - Los Angeles, sve to u režiji Michael Apteda i produkciji Joe Durden Smitha (odgovoran i za „Stones In The Park”, „The Doors Are Open” i „Johny Cash In San Quentin”). ZVUKI MU su u produkciji heroja rada BRIAN ENOA daleko srećnije debitovali. Prva ploča uopšte ovog moskovskog sastava (na etiketi Land) verovatno je nešto najinteresantnije što SSSR ima originalno da kaže jezikom rok kulture, pre svega zbog PETERA MAMONOVA, jednog od najduhovitijih frontmana na svetu, čija umebesna pantomima nudi na koncertu svima razumljiv doživljaj. Mamanov je, inače, od prošlogodišnjeg Hungarocarrot festivala u Budimpešti, poznat i kao prijatelj do groba našeg -AN. Konjikušića.

VRATI PARE

UZMI PARE

Nešvilska diskografska kuća Acuff-Rose Music tražila je naslednica Roy Orbisona i njegovu-udovicu, navodeći da je Big O izbegao ispunjenje ugovornih obaveza koje su zahteyale od njega snimanje 10 „tržišno uporebljivih” pesama godišnje u periodu od pet godina, počev od 1985. Orbison je prvi put potpisao za ovu kuću 1958. a 1982. je došlo do spora izmedu njega i vlasnika Wesley Rosea kada su Roy i njegova žena Barbara tužili dotičnog zahtevajući isplatu 50 miliona dolara zbog pogrešnih poslovnih poteza na štetu pevača i neplaćanja svih honorara. Lepo kaže Koja, narodni mudrac: „Došla maca na vratanca”.

Po prvi piit u svojoj istoriji New Order skidaju i treći singl sa jednog albuma. U pitanju je kompozicija „Run” koja se nalazi na njihoyom ovogodišnjem albumu „Technique” baš.kao i poslednji singlovi „Fine Time” i „Round And Round”. Za izdavanje na singlu'pesmu je remiksovao-Scott Liu, ravek koji je radio produkciju poslednja dva albuma RE.M., pošto je Steve Lillywhite odbio posao zbog prezauzelosti na novoj plod Talking Headsa. •

VRATI PARE UZMI PARE

Čuvena njujorška rap-soul diskografska kuća DEF JAM objavljuje rat svojim kolegama iz Capitola, zbog grupe Beastie Boys. Njihova namera je da šest nedelja po objavijivanju nove ploče ove grupe za Capitol, izdaju još jedan album Beastie Boysa na DEE JAM etiketi. Zločesli Dečki i DEF JAM su se rastali prošle godine posle yelike borbe oko honorara za ploču „Licensed To 111”. Slučaj je još uvek na sudu, jer grupa od DEF JAM-a ‘ potražuje 2 miliona dolara, a Rick Rubin vlasnik DEF 'JAM-a optužuje grupu zbog prelaska u Capitol, iako su još uvek pod ugovorom sa njima. Novi album The Beastie Boysa je najavljen za kraj jula, i zove se „Paul’s Batique” dok DEF JAM odgovara pločom „White House” na kojoj se nalaze neobjavljeni rapovi grupe, na koju su studijski muzičari DEF JAM-a dodali mužičku podlogu. Russel Simmons’ suvlasnik DEF JAM-a je tim povodom novinarima „Ritma” izjavio: „Možete reći da je prljavo, ali . su oni to i zaslužili!” Fair-play, nema šta!.

NA KAUČU

Psihoterapeut i licni prijatelj BRIAN WILLSON, dr EUGENE LANDY, koji ga je od 1976. uspešno lečio od prekomerne upotrebe droga (i kome je Wilson posvetio povratnički album, izvrsni prošlogodišnji... „Brian Wilson”), vratio je svoju dozvolu za rad posle sudenja na kome je morao da se brani od optužbi da je pokušao da zavede jednu od svojih pacijentkinja. Landy je odbio ovu optužbu, ali je priznao da je neovlašćeno davao lekove i, nedugo zatim, objavio da se povlači iz ovog posla. Na koliko dugq i da li to znači i da je Brian zavrsio karijeru, koja je u poslednjoj fazi bila skoro -deo karijere dr Landyja, verovatno će se znati... do sređine iduće decenije.

NAJAVE LICENCNIH IZDANJA

Ovo je spisak najavljenih licencnih izdanja koja će se pojaviti u našim izlozima u narednim mesecima.

PGP RTB RUSH - Show of Hand TOM JONES - At This Moment TEXAS - Southside CURE - Disentigration SWINGOUT SISTER - nova ploča JOE JACKSON - Blaze of Glory STYLE COUNCIL - The Singular Adventures Of Style Condi KINGDOM COME - In Your Face VAN MORRISON - Avalon Sunset JUGOTON HOLLY JOHNSON - Blast POGUES - Peace and Love RAMONES - nova ploča SUZY CINDY LAUPER - A Night To Remember LISA LISA AND CULT JAM -nova ploča GODFATHERS - Songs Of Love And Hate LIVING COLOURS - Vivid NEW KIDS ON THE BLOCK - I’ll Be Loving You ROACHFORD - Roachford DEACON BLUE - When The World Knows Your Name FABULOUS THUNDERBIRDS - novi LP CLASH - Sandinista

11