Ritam

DANI GRMLJAVINE (Days Of Thunder) Tony SCOTT Torn Cruise, Nicol KIDMAN, Robert DUVALL, Randy QUAID Posle neuspešnog, histeričnostilizovanog poduhvata "Glad za krvlju", Ridlijev mladi brat, Toni Skot, kao da se specijalizovao za visokobudžetne hitove i potpisavši filmove kao što su "Top Gan", "Policajac sa Beverli Hilsa II" i, najnoviji, "Dani grmljavine".

Opel se u glavnoj ulozi pojavljuje Tom Kruz, zvezda sa najvećim umetničkim pretenzijama u brat-pack generadji. Priča o vozaču specijalnih trkačkih kola za kružne piste svojevrsni je nastavak "Top Gana". Formula je ista: uz pomoć brzih vozila postiže se tempo-suspens, glavni junakje u moralnoj dilemizbog nekog događaja iz prošlosti, doživljava usputnu romansu i konačni trijumf. Pre pet godina sve to je bolje funkcionisalo. "Dani grmljavine" trebalo bi da po žanru budu suspens melodrama. Medutim, oni melodrama nisu jer se premalo insistira

na ljubavnoj priči, kao i na odnosu junaka sa njegovim glavnim konkurentom. Elemenat napetosti takode nedostaje. Od trenutka kada se na polovini filma ispostavi da negativac zapravo nije negativac, pažnja gledaoca popušta. Završna trka ne dolazi kao kulminacija, već samo kao obavezna poslednja sekvenca. Svojevremeno Tom Kruz nije bio zadovoljan "Top Ganom". Izjavio je da ga takav film uopšte ne zanima, da je radio samo zbog novca. Ovog puta i on je aktivno učestvovao u sklapanju priče, što se i te kako oseća. Čovek koji je svoj pedigre stekao u Levinsonovom "Kišnom čoveku" ili Stounovom "Roden 4. jula" više ne razmišlja o zabavi, nego o drugim stvarima. Mnogo bolji Robert Dival, Nikol Kidman i Rendi Kvejd ostaju pod njegovom "autorskom" senkom. Prvi deo filma je zabavniji. Dve sekvence ostaju za pamčenje: jedna sa pravim i lažnim uniformisanim ženama, i druga sa trkom u bolničkim kolicima. To je premalo da se ne bi zaključilo da "Dani grmljavine" nisu dovoljno ispeglani da ne bi bili veliki hit.

Vladislav MijiC,

72

CELO VEĆE PADA MRAK NA ВУIO*Ј RODS«! KRAK П K 01 ZVTJK SLIKA Ranije SCORCHED ARTSY FARTSY Muzika Koju Nemate MILION CD’s Ranije GODOT ARTSY FARTSY Filmovi 1919-1990, VHS LASLO GAL Vojvode Mišića 19 21000 Novi Sad PETAR PROTIĆ M. Gorkog4l 21000 Novi Sad lei. 27-515 TRAŽITE KATALOG!

IBIS kompjulerski slog i layout 21000 novi sad a.šantića 49 021 369 104 RITAM je naša najbolja reklama