Školski glasnik

Стр. 292.

ШКОЛСКИ ГЛАСНИК

Бр. 16.

Б е л е ш к е. Стогодишњица срп. учит. школе у Сомбору. ПредвЕђена прослава стогодишњице ове школе одгођена је, што је сасвим умесно из више разлога. Међутим управа школе ириредила је 3. (16.) нов. ипак у мањем стилу свечаност стогодишњег славља. Одржана је школска свечаност у дворници мушке учит. школе. После литургије обављено је у цркви благодарење, затим је одржана у школи свечаност на коју су биле позване све месне српске културне установе и остале корпорације. Ту је приправнички кор, место „Дижимо школе", појао „Воскликните Господеви". Затимје управптељ држао говор, у којем се осврнуо на главније момепте из прошлости учитељске школе. Конвикт за сиромашне ученике. Мостарски градски начелник Муј-ага Комадина подигао је о свом трошку завод за сиром. ђаке у вредности од 70.000 К. У конвикт је примио 40 питомаца, које о свом трошку издржава и даје им све потребно. Издржавање завода стаје годишње 30.000 К. У заводу су и његова три сина ђака, који су равни другим ђацима у свему. ,Д т." Непрекидна настава у Немачкој. У много већнх градова Немачке законом је уведено непрекидно преподневно поучавање, као што га преДвиђа н аустријски школски и наставнп ред (§ 60), тако у Берлину, Данцигу, Шарлотенбургу, Кенигсбергу, Потсдаму, Бранденбургу, Вратислави, Познању, Магдебургу, Хановеру, Лајпцигу п др. За таково поучавање гласало је 90% родитеља, односно њиховпх заменика. Надзор школскога поласка у Лондону. У Лондону су намештени посебни чиновницп, који надгледају полазак школе. Ако које дете изостане од школе те нзостанак не може доста оправдати, такав чиновник тада посетн родитеље дечје. Такве посете важе као пријатељске опомене и врло добро упливишу на полазак школе. У особитим случајевнма може чнновник родитеље казнити са новчаном глобом. Није глоба главна ствар, већ је главно саобраћај школе и дома; много дете, које учитељ и саученици сматрају за неваљало, судило бп се друкчије, кад би школа познала околности, у којима живи. Ако дете у зимско доба оправда изостанак тиме, што н. пр. није имало ципела, јавља се параграф: родитељи

су дужни бринути се за телесне потребе своје деце. Јест, али освудица много пута не познаје параграфе. Где се ваља борити за свагдањи хлеб, не може се захтевати, да дете има по два пара ципела и изабрану тоалету у. орману. Школа премало рачуна са фактичним приликама. Зато је од потребе, да школа проучи прилике родитељске куће. „РеИкап бресЈаГ'. Позната светска фирма бипЈћег №адпег израДпла је нову врсту гуме за брисање. Фабрпкат је тако брижљиво израђен да сваки потез оловке брзо и чисто скида. Ванредно је добар фабрикат за брисање већих површина на хартији, хартију не дере и веома незнатно тропш. Не ломи се и дуго траје. „РеПкап бресЈаГ' је поуздана и штедљива гума за брисање. Многе изјаве признања фирми 6ип*ћег №адпег сведоче, да ће се та гума одомаћити свугде. Па и нарочита зеленкаста боја гуме, која је разликује од других гума у трговини подићи ћејој потрошњу, а уз то није скупља од других добрих гума. „РеПкап бресЈа!" може се набавити у свакој бољој кљижари н папирници у 13 разних величина од К—-06 до К 1-80 по комаду. Уредништво „Шк. Гл." добило је ову гуму и може је без зазора препоручпти.

Нове књаге. Ртодге* исИеЈјфгк р1аса и Нп _ а1;8кој 1 киНигшт с1г2ауата. РпгесНо Јо81р Вппскј, гауп. исН. и №ктмта. Цена 1 К. Загреб 12. На овом табаку табеларно су упоређене учптељске плате у Хрватској, ауетријсквм покрајпнама, Угарској, Пруској п т. д. ПејШ ре&адодгку парза1 (1г. (Хакаг КасЈпег. БН 111. Уууој Шеош ре(1а§о§1скусћ ос1 копсе в1о1еН 08тпас1ећо. 8уагек1. ЕпсуШоресИска кшћо\'па „ОесЦсМ Котепбкећо". КесИ§ије Јоз. ТЈ1ећ1а, Зуагек XIV. V Ргаге, 12. К 6-50.

П 0 3 н в. Већина учитеља, који желе да покрену акцију сталешке организације, изјавнла је, да жели, да први свој састанак одржи 4. дец. 1912. но новом к. у Новом Саду. На основу тога, позивају се сви они којн су се пријавили, као и они који се нису прнјавили, а желе ступпти у наше коло, да изволе доћи на састанак, којн ће се одржати 4. дец. о. г. у Новом Саду у 2 сата после подне у школи г. Т>. Гајина. К. Замуровић и другови. Учнтвљекп вњнжара „Натошввнћ" дојв 20% рабата на школсИе књигв којв је нздала Српсиа Мзаастарска Штампарнја, а на државна нздања 6%.