Školski list

Цело учитељско тело испратило је свога негдашњег наставника до паробродске станице, где се с њим срдачно опрости, пожеливши му сретна пута до скора виђења. (Наставиће се.)

„СРПСКА НАРОДНА ШКОЛА " (Одговор х\ И.) (Свршетак.) Овим је додирнута начелна страна Фребловог система, који се распростире на кућу, забавиште и школу.*) А да сам тај систем обрађивао, Ја биху сва три правца обележио обим и средства означио. Овако сам га тек у наЈкрупнијим цртама изнео, као што сам у најкрупнијим цртама изнео смер и средства забавишта. Држао сам, да је и то довољно, па да се с те стране разјасни целина, о којој сам писао. У осталом против наведенога г. критичар не износи стварних доказа, него просто сумња, а гола сумња се тек не може у обзир узети. И тако, кад се дотично место моЈ *е књиге прочита, као што тамо стој' и , кад се прочита у свези са оним, што је пред њим, као и са оним, што иза њега долази; онда је са свим ј - асно. Па ипак морам признатн, да ј - е и критичарева тврдња оправдана, кад се ствар узме онако, како ј - е он узима. Свакоме ће бити нејасно, кад се из реченице искине само први ред, па и то изврнуто, као што је учинио г. критичар. Он наводи дотично место овако: „дете није ствар, које само посматра и учи, но које нредставља и ради." (У књизи стој' и : „дете створ, који само посматра и учи, но који итд. (Остало ј - е са свим изоставио, па наводи још свршетак реченице, но и опет искинуто : „тако посматрањем и учењем прикупља (дете) знања, представљањем и радом до истих долази." Тако ј - е ето госп. критичар извео нејасност , кој"ом без сваког зазора мене терети. На страни 8. књиге излажу се дужности породице наспрам деце, а после тога стој'и : „То може учинити свака породица, јер се тражи само оно, што ј 'е и њој ' чињено, што и животиње свом подмлатку по природном вагону чине." На страна 9. сепродужује: „Па ипак — многе породице греше против свега и то ј 'едне из превелике љубави, друге из незнања, треће уСљед сиротиње • грдне. Осам тога има небројено узрока, усљед којих породице не могу достојно да врате свети дуг, усљед чега се између породице и школе све већа противност шири**) Са „може" је дакле изражена могућност тога посла, кој"и не прелази снагу породице. Та могућност је поткрепљена тиме, што је то чињено и породицама, што то чине и животиње свом нодмлатку. Па ипак, што породице тој ' дужности не могу задоста да учине, што је од могућности учињена немогућност, има више узрока, који су а наведени. Тако ј - е у

*) Види књигу,- „®је пене ®гј!еђипд ©гип^иде ђег ^ађадод. З&ееп $го6е1$ ипђ ђегеп епђипд 0лт<Ие, Фаиз ииђ $(пђегдаг*еи," #рп 21. $бђ1ег.

**) Ово у главном тврди и г. критичар. Види : св. II. ,,Нов. Васпитача" стр. 43.