Službeni list Srpske književne zadruge

катара атринатна мара ћа НЕ: сар запитао ми

БРОЈ 9.

још не сматрају за потребу да што скрупулозније обраћају пажњу и на језику својим списима, то је потребно да Српска Књижевна Задруга има за своја издања сшручнога коректора, који ће умети и моћи те неправилности, нетачности и недоследности исправљати.

Г. Стеван Ловчевић хоће да говори о малочас поменутим описима српских земаља. У извештају је доста поентирано опис српске земље, а ми стајемо на шире гледиште српско-хрватско. Треба тражити „Опис земаља у којима живи српски и хрватски народ“, јер има области у којима живе измешани, тако да би се тиме створило трвење. Он би желео чак и да словеначке земље буду описане. Он је за шири појам, а не само за српске земље на ужој основи.

Председник: Није речено српске земље, него земље у којима Срби живе, а при опису не може се избећи гледиште г. Ловчевића. Та је ствар још у студирању. Задруга неће ништа учинити против јединства овога једнога народа са два имена, већ бе узети правац који неће никога вређати.

Г. Јован М. Жујовић мисли да с овим не треба хитати, док се не изради Југословенска Енциклопедија, где ће научници израдити поједине монографије, па онда Задругине могу већ бити застареле.

Г. Ср.7. Стојковић, потпредседник (одговара г. Јовановићу): На примедбу г. Јовановића, што у извештају није појединачно поменуто колико је за које дело издато хонорара, напомиње да је тако и досада била практика, но да се по жељи г. Јовановина може то учинити идуће године. Али не схвата, како | Јовановићу могао бити нејасан биланс, кад је он баш доста јасан и кад је склопљен онако, како га склапају и остали заводи. Биланс има два дела: први о целокупној имаовини друштвеној, а други о примању и издавању за последњу годину. Овај други део без сумње је г. Јовановићу јасан, а из њега се могао уверити да је за последње коло досада добивено 51.892 дин. и за продају разних ранијих издања 21.652 дин. а то је много више него ма у којој ранијој години. Но ако г. Јовановић пажљивије прегледа и први део биланса, који му изгледа неразумљивији, уверипе се да за

Изводи Из

1. Главнога одбора.

(Састанак 2. априла 1911. год. — Прочитан је записник прошлога састанка и примљен. — Годишња скупштина Српске Књижевне Задруге одређена је за 8. мај ове године, —

| СРПСКА КЊИЖЕВНА ЗАДРУГА

Р"

~

>

СТРАНА 85.

последњу годину преглед сталне друштвене имаовине показује напредак за 25.800 дин. више, и то: са 12.000 дин. увећано је стање фондова, а са 13.800 стални капитал. Напредак је, дакле, у свакоме погледу био знатан. А да би се то напредовање боље разумело, потребно је сетити се стања пре пет година, кад умало није дошло до ликвидације и када је стални фонд био скоро потпуно уништен, а дуг износио око 40.000. Данас стојимо овако: сума од 40.000 дуга данас је сведена на 11.000. Уместо ондашње суме сталнога капитала од 900, сад Задруга има, не рачунајући фондове, 92.000 дин. То је очевидан напредак. Друштво је потпуно осигурано. Сем поменутога сталнога капи“ тала и фондова, биланс имаовине показује да је чиста сума обртнога капитала за пренос у идућу годину 36.000 дин. И то све је постигнуто из сопствених средстава Задругиних и сопственим радом њеним и њених заслужних повереника, без ичије помоћи са стране. Председник пита, прима ли скупштина из вештаје и даје ли разрешнице управноме И надзорноме одбору. Скупштина једногласно | је разрешнице.

прима извештаје и дај Председник пита, одобрава ли скупштина 10.000 или 11.000

да се ХХ коло штампа у примерака. Скупштина одобрава у 11.000 примерака. Председник пита, одобрава ли скупштина предлог управнога одбора, да се заслужним повереницима изда захвалност и предложени изаберу за добротворе. Скупштина одобрава.

Благајник чита предлог буџета, који скупштина једногласно прими.

Председник ставља на дневни ред избор 2 члана и ! заменика у Управноме одбору и ! члана у Надзорноме одбору. Скупштина је изабрала поново у Управни одбор за чланове г. Стојана Новаковића, председника Српске Краљевске Академије, и г. Андру Ј. Стевановића, професора Универзитета, и за заменика г. Милоша Ивковића, професора гимназије; а у Надзорни одбор новога члана г. Петра Ј. Петровића, председника Трговачкога Суда.

Председник је захвалио свима присутнима, па закључио скупштину.

У

записника.

Одређена је годишња награда особљу Задругину. — Г. др. Јован Скерлић реферовао јео путу Задругиних изасланика у Загреб, на годишњу скупштину Матице Хрватске. Реферат примљен к знању. — Према предлогу пот-