Službeni list Vardarske banovine
Број 63—64
обрати са кошуљом, обесити на промајном месту и чувати до сетве. Пред сетву врхове ку“ куруза — клипу и задебљани део окружити и одбацити, јер то зрневље није за сетву, а узети само оно са средине корена — семењака, једнолико по облику, тежини и боји.
Сетва
Површину намењену за кукуруз не преоравати у пролеће, јер би један знатан део влаге испарио. Напротив њиву треба издрљати дрљачом неколико пута, земљу иситнити и изравнати. На тако припремљеној њиви сејати у оџаке по 4 зрна на 1.10 метара ред од реда,и оџак од оџака наизменично. Ако се има при руци сејалица, онда овом извршити сетву.
Обрада земље после сетвве
По извршеној сетви, њиву проћи браном да се земља уравна, а кад кукуруз никнеи добије поред котиледона још два листа, онда извршити прво прашење плугом прашачем на тај начин, што плуг прашач иде између редова уз дуж и попреко њиве, пошто су очаци у четврт, и својим раонвица сече коров — траву ако је има, ситни земљу, квари капиларност и т. д. један раденик иде за плугом пргшачем само са оџака на оџак, мотиком окреше траву око струка ако је има, избаци једну мотику земље па иде даље.
На исти начин плугом прашачем изврши се и друго прашење кукуруза после 15—20 дана, у извесном размаку и треће. Кидање заперака и шишање вршног лишћа у опште одбацити као штетно јер Сиљка дуго време болује. Огртање кукуруза нетреба вршити, оно је штетно из ових разлога:
Познато је, да је стабло кукуруза подељено у коленца, огртањем или боље рећи набацивањем великог слоја земље плугом огртачем, а затим и мотиком на струк и оџак, покрива се и |-во коленце стабла.
Из овога првога коленцета покривеног влажном земљом, избијају жиле зване. „канџе“, које се нагло развијају за време влажних а топлих пролетњих дана (друга половина месеца маја јер тада пада окопавање кукуруза).
Те жиле „канџе“, нису ништа друго до лажни корен, који се развија над главним кореном и на његову штету.
И док се овај лажни корен развија за време влажне периоде (Април—Мај,) дотле главни корен постепено малаксава и прети му опасност да не угине.
Кад наступи периода сушних дана ЈуниЈули, онда лажни корен, пошто нема површинске влаге престаје постепено али сигурно да ради и прима крану. А шта је са главним кореноме Он је престао да ради онда, кад се више њега појавио лажни корен (канџе).
Резултат је поука: да огртање кукуруза као штетно не треба вршити, већ га заменити прашењем.
СЛУЖБЕНИ ЛИСТ
Страна 15
Прашењем се пак хоће уништавање траве и корова, и стално кварење капиларности, неба ли у земљи згдржали што више влаге и ову обезбедили биљкама за време вегетације. Толико о култури кукуруза. АЊА У
Претакање вина
Претакање вина врши се да би се бистро и чисто вино одвојило од талога, па било да је тај талог производ алкохолног врења и састивљен од умртвљених и успаваних квасних гљивица. делица покожице, семењака, стреша, блата и т. д., било да је производ вештачког бистрења вина и састављен из честица и других ситних организама, који су пливали по вину и чинили га мутним.
У првој години по справљењу вина, уопште узевши, потребно је да се изврше три или четири претакања.
Прво (зимско) претакање код обичних вина врши се у првој пологини месеца децембра, а код потпуно здравих вина тај се посао може извршити и нешто доцније. Вина, пак која су справљена од натрулог грожђа морају се преточити и од своје стеље одвојити много раније, т. |. чим је време завршено.
Претакање младог вина врши се тако, да се оно изложи ваздуху (изузев ако је вино подложно прелому, ако има склоности да се преврне или ако је судовно, а то се најлакше и најпростије постиже када се вино из бурета у коме је било, помоћу славине, отаче у шафољ, ца шафољом или бокалом кроз левак сипа у друго, чисто и сумпорисано празно буре. На један хектолитар вина за сумпорисање употребити два сантиметра сумпорне траке, или осам грама бисулфатга, или два до четири грама течне сумпорасте киселине.
Друго (пролетње) претакање потребно је да се изврши с пролећа ковцем месеца фебруара. Треће (летње) претакање врши се пре цветања лозе, у месецу мају и јуну. А четврто (јесење) претакање вина треба извршити по-' четком јесенн, у месецу септембру или октобру.
Друго, треће и четврто претакање као иу опште претакање старих вина (сем оних који имају мирис на сумпор-водоток) вршити на начин да оно што мање долазе у додир са ваздухом.
Претакење се врши по сувом, хладном и тихом времену, кад нема ветра или кад дува северац и када је велики атмосферски притисак'
Кромпир као храна и његова проигводња
Код нас се кромпир сразмерно веома мало сади, ма да је наша земља погодна за његову производњу. Кромпир иначе игра знатну улогу у исхрани нашег тела. Он садржи велике количине скроба, који даје телу снагу и потребну топлоту. Осим тога у кромпиру има и