Srpski književni glasnik

–ov СЕКСТ ПРОПЕРЦИЈЕ.

живео безбрижним бећарским животом у лаком друштву, п да је био у пријатељству с великим римским песницима Бергилијем и Овидијем, пе моћним заштитником књижевника Меценатом, да је умро врло млад, нешто после тридесете године, остају нам, тако рећи, још само његови љубавни доживљаји.

Наш пееник је млад почео волети. Тек је био узео мушку тогу, што значи да се тек био замомчио, а ми. га. видимо већ где проводи љубав с неком Лицином. Али та страст није била особито жарка, и Проперције сам сматра љубав према Цинтији као прву. «Цинтија је прва, вели он, која ме је својим очицама очарала; пре тога, тужан, ја нисам знао за љубавне жудње». Ах! и како га очарала! То је била дубока, страсна, пламена љубав. Она је Проперцију готово испунила. остатак живота. С те страсти он се прославио и постао бесмртан, а у исто време овековечио је и Цинтију. Као што ће вечито живети Дантова Беатрича. или, да узмемо примере из римског доба, Катулова Лезбија m 'Гибулова Делија, тако he m Цинтија у Проперцијевим песмама трајати «докле тече сунца и месеца».

Цинтија. је била по пореклу ропкиња, тада ослобођена (либертина), а по положају у друштву хетера. Правим именом звала се Хостија; надимак Цинтија дао јој је Проперције по једном. обичају античких еротика. да мењају својим госпођама. имена, хотећи – јамачно тиме да каже «лепа као богиња. Дијана». Своју драгану он представља. као необичну. лепоту; она, по њему, лепотом надмаша. најдивније красотице старе митологије. Али, додаје, није њега толико то очарало: «TO је последњи узрок што сам изгубио памет»; драже су му особине су којима му је, вели, пријатно гинути»: њена љупкост и темпераменат, дух и карактер. «Феб ти је дао, читамо на једном месту, песму а Калијопа лиру, дражеена. си у разговору, и уопure имаш. све Денерине и Минервине дарове». „Љубав има чудну моћ да љубљени објекат идеализира, да га заодева чаробним плаштом, да му приписује лепе особине; али

3*