Srpski književni glasnik

а __БЕОГРАДСКА ДЕЦА; 87

Коњи појурише, а студен ваздух поче ми млазити по образима, што ми је било угодно, што ме још већма одобровољи. Умотах се боље у бунду и наместих боље огртач преко колена. Кад бесмо на првом рогљу видех где нам иде у сусрет човек у цилиндеру, са уздигнутом јаком од капута, малко погнут, не баш чврст у ходу. Ни посумњала нисам да би то могао бити браца, али беше он главом и ногама. Он стаде и махну главом а ја гурнух кочијаша и наредих да задржи. Дође ми, да се слатко насмејем и насмејах се. Он уђе с натегом и седе поред мене. Ја погледах његово испијено лице, утонуле очи са модрим колутима под њима, и место толиких других питања које би имала да му обратим, место оног најпростијег, најприроднијег о здрављу, запитах :

—. Кад си легао2

— Нисам ни легао, одговори он са блаженим осмехом, па задржа поглед на моме лицу и учини ми се да се мало чуди. Ја наставих питања:

— А како си прошао»

— Одлично, вели он... Добио сам осам-десет банки. А знаш ли ти, снашице, да ми никад тако лепа ниси изгледала. Тако ми Бога! Шта ради онај наш Мрцаилог2

— Радио би што и ти да има пара. Па како ћеш ти моћи издржати неиспаван>

-— Лако кад сам добио. Пристајем да не спавам до краја живота, само нека ме овако прати шанса.

— А, тако» Дакле, ти си среброљубив! А није оно што сви тврдите у неким свечаним тренутцима да је правоме коцкару до коцке, а добитак или губитак да су ствари споредне.

— Није. Који су то свиг

— Па... сви... ви... сви, београдска деца.

=— И ти си београдско дете.

— И ја сам. Не одричем. Али да ти докажем да ја схватам тај назив у потпуном његом значењу, додаћу: много је деце рођено у Београду, али је мало београдске деце, како то треба разумети!