Srpski književni glasnik

СТ. М. ЉУБИША.

О Ст. М. Љубиши речено је да је он Његош у прози. Онај који је први то рекао није, можда, ни сам слутио да је тиме дао најтачнију карактеристику која се овом приповедачу српском може дати. Доиста, што је Његош у песми, то је Љубиша у приповетци. Оно што чини величину Његошеву, то је поред великог песничкога генија његовог, још и национални карактер његовог певања. И ако је он певао живот и дела једног само _ дела нашега народа, он је песник свега нашег племена, који је опевао што сно као целина, као народ осећа, његов општи дух и његове опште националне тежње.

То исто важи и о Љубиши. И он је исто тако, износећи, у приповеткама својим, живот народни, какав је он у једноме делу нашега народа, износио, у исто време, и општи наш народни дух. МИ док други приповедачи српски имају, мање-више, локално, покрајинско обележје, овај је националан.

1

Овај национални карактер његов огледа се, пре свега, у предмету причања његова. Што он у приповеткама својим износи, то је, с једне стране, прошлост народа.

Може се, истина, рећи да су и други приповедачи српски, и осим њега, у приповеткама својим износили

1 Како се спомен на њу сачувао у предању народном. а с друге стране, живот народни, како се он погледа у обичајпма, веровањима, причама и пошалицама народним.