Srpski književni glasnik

32 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

1822 ухапсе га у Калеу, у Француској, као курира који је носио португалској влади поверљиве енглеске депеше о намераваном бурбонском упаду на иберско полуострво. Покушаше да га употребе као лажног сведока против француских либерала, али не успеше у томе. Најзад га ослободе затвора, на протест енглеске владе, али буде осуђен на стално прогонство из Француске услед свог покушаја да спасе неке младе војнике, стрељане због певање републиканских песама. Бауринг је о томе наштампао 1823 једну брошуру и био предмет велике дискусије у енглеском парламенту. У 1880 он је саставио једну адресу којом лондонски грађани честитају француском народу Јулску Револуцију; он је и предводио депутацију у Париз да преда ту адресу. У Паризу је дочекан у Општинској Кући и био је први Енглез којега је Луј-Филип примио пошто је био признат од енглеске владе.

Његов интимни пријатељ Јеремија Бентем основао је 1824 године знаменити Вестминстшерски Преглед, орган философског радикализма. Уређивање листа било је понуђено Џемсу Милу, који га се не могаде примити услед званичних послова. Стога уређивање буде поверено Баурингу и Саутерну. Треба забележити да Бауринг, поред свег свог интереса за књижевност, није узео у своје руке књижевни, него политички део листа.

Те исте године наштампао је батавијску и шпанску песничку антологију; 1827 пољску и српску; 1830 мађарску, а 1832 чешку. Он је био издавач, (у енглеском смислу речи), Бентемове ЛДеоншологије (1834), а после и његов биограф. Он је приредио и целокупно издање Бентемових дела у једанаест свезака.

У 1828 повере му да нарочито проучи државно рачуноводство, које је потребовало рефорама. Војвода од Велингтона, тада шеф кабинета, успротиви се овом постављању услед Бауринговог радикализма. Ипак, Бауринга послаше у Холандију да проучи тамошњу државну администрацију, о чему је он поднео један знаменит ра-