Srpski književni glasnik

Џон БауУРИНГ И СРПСКА НАРОДНА ПОЕЗИЈА. 33

порт. С тога је пута он донео и превод Шамисовог Петра Шлемила.

Услед трговачких рђавих послова, он се 1831 године понова обрати за државну службу, где му повере проучавање француског рачуноводства, а доцније белгијског и понова холандског. Кандидовао се и за парламенат у 1832, али не буде изабран услед мањка од дванаест гласова; 1835 имао је успеха на изборима, али 1837 не буде поново изабран. За све то време он је правио велика путовања по државним пословима, поглавито у циљу проучавања трговачких прилика у страним земљама. Био је тако у Француској, Швајцарској, Италији, Египту, Сирији и Турској, одакле се Дунавом вратио у западну Европу. О овом свом путу Дунавом он је наштампао један чланак у листу Нолит 5 Јошта!, 1841 (уо1. |, р. 824).

Изабран у парламенат 1841 године, он је играо једну од врло видних улога у знаменитом укидању закона о царини за жито. Био је велики поборник децималног система и успео је, после велике дискусије у обадва Дома, да се у томе учини један корак напред, кад је одлучено ковање новца од два шилинга, као једне десетине фунте стерлинга.

Услед рђавих приватних послова он да 1847 године оставку на посланички мандат и прими се за енглеског конзула у Кантону, у Кини. Најглавнији део његовог политичког рада то је његово бављење у Азији и разне поверљиве мисије код урођеничких азијатских дворова. У 1854 буде постављен за изванредног министра и опуномоћеног посланика у Пекингу, а доцније постане и гувернер Хонг-Конга. У исто време краљица Викторија му подари племићску титулу, и буде одређен за министра на дворовима јапанском, кохин-хинском, сиамском и корејском. У октобру 1856 буду изазвани у Кини велики против-енглески нереди, услед којих се чуше у Доњем Дому оптужбе против Сера Џона. Парламенат изгласа осуду његовог понашања, што је у исти мах била и

3