Srpski književni glasnik

ЗЕН Кнез МилошЕВвА УНУТРАШЊА ПОЛИТИКА. 921

држао је све власти прикупљене код себе, није давао да се свака за себе организује, мешао се, на пример. све до последњег часа, у судске послове. На издавању писаних закона био је врло мучан, мислећи као сваки источњак да власт неће више бити његова, ако се огра: ничи законом. Његова је концепција власти била турска: привући све послове у свој конак, и онда решавати по здравом разуму и по једној соломунској правди. Он је владао као један везир који би био српске народности.

Овај везирски начин могао се трпети до 1830. Од тада, пак, он престаје бити сувремен, — и Милош, који није био у стању да се прилагоди новим потребама, које су искале боље организовану власт, мора после дуже борбе да падне.

Али право је рећи да организовање власти, извршено после Милошевог пада, није било у тој мери тежак посао у којој стварање власти које је он извршио. Организовање власти извршили су, по готовим туђинским обрасцима, Срби из Аустрије, који су без сумње били људи и учени и родољубиви, али без икаквих Богом даних способности. Али створити власт у једној земљи која је тек изишла из буне, и која ни пре буне није била навикнута на власт у правом смислу речи; створити власт код једног народа са анархистичним склоностима, то је био један посао где никакви обрасци нису помагали, где се могло успети само личним генијем, и ничим више.

СлоБодан ЈОВАНОВИЋ.

већи

таи о ~ ша