Srpski književni glasnik

МАРИЈА ЈЕЛЕНСКА. (Крај). П

Јеленска није по рођењу била Српкиња. Она се родила у Славонији. Име, којим се прочула у нашем и немачком позоришном свету, било је усвојено Марија Јеленска — то је само био пот де оцегпге ове наше то лико прослављене глумице. Она се тако прозвала, кад је први пут ступила ни хрватску позорницу. Право јој је име било Марија Ферк.

Отац јој стари Ферк, био је прирођени Славонац, а мати јој Хрватица из Загорја.

Марија је имала брата с којим је одрасла у родитељској кући и којега је необично волела. Брат јој ступи, по свршеним наукама на земљоделској школи, у државну службу, у којој је као државни економ живео по разним местима у Угарској, понајдуже у Киш-Топољчану у Западној Угарској. Јеленска би у доцније време, нарочито онда, када је живела у Бечу и у Штутгарту, често свраћала брату и његовој фамилији кад год би имала потребе, да се одмори од тешка глумачка рада, или да се душевно разоноди после каквог јачег потреса, који би је у њеном бурном глумачком животу чешће сналазио.

Стари Ферк бејаше од свога оца наследио племство и једно добарце, које, и ако није доносило богзна колико прихода, ипак би било довољно да издржава омању племићску породицу каква је била његова. Он је — то је Јеленска причала — био човек образован и начитан, који је говорио и писао течно и лепо немачки