Srpski književni glasnik

948 Српски Књижевни !

~

ЛАСНИК.

основнах знања музике, с допуном посебних предавања о глумачкој вештини, каријери великих глумаца, разним инсценацијама истих дела, разним глумачким схватањима и творевинама истих улога: једном речи с читавом синтезом знања и умења која образују једног доброг глумца, и која га оспособљавају да се може пренети у све епохе, ући у све типове и све идеје многобројних и многоструких драмских дела, свих аутора, свих стилова и родова од класичног времена до данас.

Тај велики пут у развијању, који добар глумац с муком може прећи тек у врло дугој и напорној самоучкој каријери, и који су и наши изузетно добри таленти успевали прећи, у данашње доба сложенијег рада, већих захтева и теже утакмице, један млад глумац много лакше може прећи помажући се у своме развијању још једном позорницом, подигнутом пе за тренутна и често врло варљива пљескања галерије, не за хитни трк претрпаног репертоара, не за потребе касе — но само и искључиво за истинско и темељно усавршавање у вештини. У времену кројачких академија, излишно би било развијати корисност систематског образовања тумача Шекспирових. Ја то нисам имао ни намеру. Указујући на зла искуства и невоље које су нам свима и сувише добро познате, ја сам овом уводном речи хтео само нагласити изузетне прилике у којима се глумачка школа отвара, изузетно осећање потреба за њом и изузетне наде које се у њу полажу.

Са свом добром вољом, енергијом и свим амбици“ јама једног лепог и корисног рада, учинимо највише што можемо, и учинићемо најбоље што се може учинити.

ПРОГРАМ ПРЕДАВАЊА И РАДА.! Чишање на глас.

Први часови: Чистота изговора (правилна и јасна артикулација сугласника и самогласника). Грамати-

' општае напомене. — Основа целом програму школе практична, с обзиром на један једини циљ и интерес — позоришни. Ван