Srpski književni glasnik

30 Српски Књижевни Гласник. команданта Прве Армије војвода Живојин Р. Мишић, дотадашњи помоћник Начелника Штаба Врховне Команде, који је своју нову дужност примио 2 новембра. Дужност помоћника Начелника Штаба Врховне Команде, на место војводе Мишића, примио сам ја, као дотадашњи начелник Оперативног Оделења Врховне Команде.

У овоме времену непријатељ је снажно надирао и потискивао наше армије, које су много оскудевале у обући, одећи, логорским потребама, а нарочито у артилерији и артилеријској муницији. Наше батерије су могле дневно да испале „врло ограничен и одређен број метака, докле нас је непријатељ својом силном ватром као кишом засипао. Када се овој невољи дода још и врло ружно време и јака зима, онда се може појмити у каквим се тешким приликама тада налазила наша војска, код које је почео био у јачој мери да опада морал и дисциплина, а под притиском ових мука и невоља претило је да наступи још и јаче растројство.

Прва Армија и под командом војводе Мишића прин'ђена је била опет на повлачење, услед јаке навале непријатеља, и она се повукла на линију: Голубац—ПростругаРајац—Сувобор—бБабина Глава, са крајњим левим крилом на „Подови“ (К. 765). Услед поновног и јаког непријатељског напада, она губи и ову линију, и повлачи се 16 новембра рано изјутра на нову одбранбену линију: Липе (К. 594)Мрамор (К. 475) —Главица (К. 530) —Дреновачко Осоје Галич (К. 707) — Васкова Главица. |

Према овоме, од стране Врховне Команде учињена је ·поравка и померање битковнога фронта и свих осталих армија и група, у циљу јачега наслона, чвршће међусобне везе и потпунога јединства целог битковног фронта.

Ваља овде напоменути и ову врло важну околност, која је несумњиво имала утицаја на наш успех у Колубарској битци. Када је командант Прве Армије наредио повлачење својим дивизијама са линије: Голубац—Проструга—РајацСувобор, онда је депешом о томе известио Врховну Команду, под 15 нов. ОБр. 3187, и изложио разлоге који су га руководили да нареди повлачење своје армије 16 новембра рано изјутра на линију: Липе Накучани— Таково —Семедраж, јер вели да других положаја нема.