Srpski književni glasnik

Колубарска Битка. 31

Међутим, Ужичка Војска имала је по наређењу Врховне Команде да се повуче за одбрану Чачка на линију: Ружин Гроб — Кита (К. 632) — Каблар —Овчар— Марковица. Пошто су Прва Армија и Ужичка Војска биле у непосредном суседству, дакле упућене на узајамни наслон, везу и заједнички рад, то би новим положајем Прве Армије, како је то командант те армије био одредио, била створена празнина између ње и Ужичке Војске за неких десет километара у правој линији.

На овај је начин командант Прве Армије, без оправданог разлога и без икаквог обзира на левокрилног суседа, своје лево крило заломио у лево и назад у толикој мери да је између њега и Ужичке Војске остављен непоседнут, па према томе и небрањен, један велики отвор, којим баш води главни непријатељски правац продирања ка Чачку, у циљу северног обиласка Овчарско-Кабларске клисуре и пробоја нашега битковнога фронта.

Чим сам добио депешу команданта Прве Армије, у којој он извештава Врховну Команду о издатом наређењу за повлачење својих дивизија на нову одбранбену линију, пала ми је у очи сва незгода и опасност од оваквог распореда Прве Армије. Одмах сам позвао на телефон начелника штаба Прве Армије, садашњег ђенерала Г. Стевана Хаџића, па му · предочио опасност од намераваног распореда Прве Армије и замолио га, да он утиче на ђенерала Мишића да се дивизије у повлачењу зауставе на другој бољој одбранбеној Лливији, која би одговарала општим условима за целокупну одбрану.

После извеснога времена позвао ме је на телефон начелник штаба Прве Армије и јавио ми да је моје напомене доставио команданту армије, да је овај рекао да он остаје при своме наређењу, али је додао да је ипак готов извршити свако наређење Врховне Команде, само скида са себе одговорност, и тражи писмено наређење.

После овога саопштења начелника штаба Прве Армије“ (око 11 ч. ноћу), ја одмах одем код Начелника Штаба Врховне Команде војводе Путника, и изложим му целу ствар. Војвода Путник, после кратке студије, нареди ми да одмах телефоном наредим команданту Прве Армије да дивизије у повлачењу не зауставља на линију коју је он у своме извештају назначио, већ на другој линији, коју сам ја предложио,