Srpski književni glasnik

_____Колубарска Битка. 33

Захваљујући увиђавности Врховне Команде, затим јуначком држању Ужичке Војске и левом крилу Прве Армије, сви бесни напади непријатељски у овоме правцу одбијени су са великим губитцима, те је овим отклоњена једна наша могућна катастрофа.

П. — СТАЊЕ ПРВЕ АРМИЈЕ У МОМЕНТУ ЊЕНОГ ПОВЛАЧЕЊА НА ОДРЕЂЕНУ ЈОЈ БИТКОВНУ ЛИНИЈУ ОД 16 НОВЕМБРА 1914.

Од Рожња па до ове линије, неуспеси Прве Дрмије стално су компромитовали акцију наших осталих армија, и само услед тога морали смо се повлачити на целоме фронту.

Прва Армија имала је у своме саставу Дунавску Дивизију 1 позива, Дунавску Дивизију II позива, Моравску Дивизију II позива и Рогатички Одред. Морал је код ње (а и код осталих трупа), због сталног повлачења и материалне оскудице, био опао у знатној мери, а и бројно стање је било сразмерно највише ослабљено. |

Да би се стање код Прве Армије поправило и њено повлачење зауставило, Врховна Команда је настала да се Прва Армија што више појача и потребама попуни. За овај циљ, Прва Армија је појачана са целом Дринском Дивизијом [ позива узетом из састава Треће Армије, затим је појачана још са УП пешадијским пуком |I позива, и једном брзометном батеријом из састава Одбране Београда; даље. појачана је жандармима и са око 5000 извежбаног људства из Старе Србије и Македоније, снабдевена артилеријском муницијом и батеријама раније евакуисаним због немања муниције. Ба тај начин, Прва Армија, пред почетак офансиве, била знатно бројно јача од свих осталих армија и група и бројала је: четири дивизије (Дринска |, Дунавска 1, Дунавска П и Моравска 1) појачана са УП пуком пешадије 1 позива и једном брзометном батеријом, те је бројала око 92 топа.

Врховна Команда је исто тако гледала да ојача и остале армије. Тек када је извршила ојачање свих армија, а поглавито Прве, она је могла да размишља о општем прелазу у контра-офансиву, доследна својој дотадашњој идеји водиљи, с обзиром још и на општу војно-политичку ситуацију на целом ратишту и главном војишту, као и на морално и физичко стање наше и непријатељске војске, јер тек од свих ових чињеница зависи коначна одлука за акцију.