Srpski književni glasnik

34 Српски Књижевни Гласник.

Ш. — ИДЕЈА И ОДЛУКА ВРХОВНЕ КОМАНДЕ ЗА ПРЕЛАЗ У ОФАНСИВУ. — ПРЕДУЗИМАЊЕ ПОТРЕБНИХ ПРИПРЕМНИХ МЕРА ЗА ОВО.

Из досадашњег излагања може се већ видети да је идеја за прелаз у офансиву у Колубарској битци дело Врховне Команде, као и то да ова идеја води своје порекло још из почетка наших операција са Аустро-Угарском, па се као црвени конац провлачи кроз све доцније наше операције, све до Колубарске битке.

Да је ово у истини овако наводим за доказ ова историјска документа:

(1) Дирекшива Врховне Команде ОБр. 6600 од 4 новембра 1914, издата свима командантима армија, команданту Ужичке Војске и команданту Одбране Београда, дакле свима јединицама којима је Врховна Команда непосредно заповедала. Ова директива износи, на основи дотадашњег искуства, све наше недостатке у вођењу операција, и наређује да се они у будућим операцијама отклоне.

На крају директиве наређује се ово: „треба бити убеђен и чврсто решен да се са ове линије! не може даље ићи, да је било доста попуштања, и да сада у интересу нашега угледа и до сада стеченога искуства ваља извојевати победу. Са овим убеђењем треба отпочети битку.“

(2) Дирекшива Врховне Команде од 9 новембра 1914 године, ОБр. 6887 издата командантима Прве, Друге и Треће Армије, као и команданту Ужичке Војске. Ова директива дословно гласи овако:

„Пошто непријатељ групише главну масу своје снаге према |! Армији, и на њено лево крило чини јак пришисак, са делимичним успехом на појединим шачкама, пошребно је, да се општим прелазом у напад олакша и поправи · сишуација код Г Армије, као и општа сишуација на војишту и непријашељ пошисне уназад.

Наређујем: (1) 1 Армија држи се упорно одбране на садашњој браничној линији и одржава везу са Ш Армијом.

(2) П Армија прелази Колубару на своме фронту и напада непријатеља на линији: Уб — Словац. Лево

Одређене директивом Врховне Команде од 3 новембра 1914.