Srpski književni glasnik

Колубарска Битка. 35

одржава везу са Ш Армијом; а десно са Обреновачким одредом. ;

За ову операцију Обреновачки Одред се привремено ставља на расположење П Армији. Он има да послужи за безбедност деснога бока и позадине П Армије.

(3) 1 Армија прелази на своме фронту р. Љиг, и напада непријатеља на линији: Колубара—Мионица. Лево одржава везу са ], а десно са П Армијом.

(4) Команданш Ужичке Војске упутиће Шумадијску Дивизију П позива правцем: Ржана—Дивчи бара—Стражара (К. 1000) за дејство у десни бок и позадину непријатеља, који напада лево крило 1 Армије.

Одржавати везу са 1 Армијом, ради заједничког дејства.

На Црнокоси задржати потребан део снаге са артилеријом за заштиту бока и позадине Шумадијске Дивизије П позива и обезбеђивање правца од Ржање и Таора.

(5) Колонске возове не пребацивати преко Колубаре, односно Љига.

(6) Припрему за овај напад извршити што пре, па чим буде гошова известиши Врховну Команду.

(7) Почетак нападне акције треба да је једновремен, стога ће Врховна Команда наредити почетак, чим се добију извешћа да је спрема готова.

О пријему наређења известити одмах.

Војвода Р. Пушник, с. р.“

Из ове се директиве Врховне Команде јасно и просто види да је Врховна Команда имала идеју за офансиву још у оно време када командант Прве Армије војвода Мишић није могао ни помислити на офансиву због врло неповољне ситуације на фронту његове армије, која је стално била приморавана на повлачење. И онда, наравно, отпадају као лажни сви они гласови који тврде да је војвода Ж. Мишић наметнуо свој план за Колубарску битку Врховној Команди.

(3) Дирекшива Врховне Команде од 10 новембра 1914, ОБр. 6935, издата само команданту Друге Армије због специалних прилика код те армије. Она гласи:

„Према ситуацији на војишту и стању наших трупа у опште, поглавито према стању трупа код |! Армије, једини је излаз из ове тешке ситуације: опшши прелаз у офанзиву, и шо што пре; иначе може биши све доцкан. Стратегијски маневар за ову ситуацију, предвиђен директивом ОК“ 6887, изгледа да је од пресуднога зна-

24

~