Srpski književni glasnik

36 > Српски Књижевни Гласник..

чаја, и једино он може бити спасоносан; иначе дефанзива ће нам донеши неуспех.

Предузмите све потребне мере, да се прелаз у офанзиву што пре отпочне. — — — — — — — — — —

Бојвода Р. Пушник, с. р.“

Из ове се директиве такође јасно види идеја Врховне Команде: општи прелаз целе војске у офансиву, и то што“ пре, иначе може бити све доцкан, јер ће нам дефансива донети неуспех.

После овога историјскога документа, непојамна је тврдња да је идеја за прелаз у офансиву само и једино дело команданта Прве Армије и да је он тај, који је добио Колубарску битку, без икаквог учешћа и заслуге Врховне Команде.

Командант Прве Армије могао је сам лично, за свој "рачун, да размишља о предузимању офансивне акције тек онда када се неповољно стање код његове армије поправило интервенцијом Врховне Команде, а никако пре.

Међутим, Врховна Команда ову офансивну идеју, као идеју водиљу, има у виду још од првих дана наших операција. За предузимање офансивне акције у Колубарској битци, Врховна Команда очекивала је угодан моменат, т. |. очекивала да се стање код Прве Армије, која је све дотле имала сталне неуспехе (који су компромитовали и акцију осталих армија) не поправи, и докле се она не оспособи за офансивну акцију. Почетак офансиве је с једне стране зависио од Прве Армије, · пошто је стање код осталих армија и група било знатно боље; а с друге стране, почетак је зависио тако исто и од стања код непријатеља у опште, на целом фронту.

Врховна Команда могла је имати најбоље намере за прелаз у офансиву, али ако је непријатељ био још физички и морално јак а евентуално био м појачан, онда с обзиром ·' на овакво стање код непријатеља, свака мислена Врховна Команда не би се излагала ризику и играла „Све или ништа!“ преласком у офансиву, пошто би највероватније при оваквим околностима претрпела неуспех, изгубила битку и изложила војску и земљу недогледним штетним последицама. При оваквим приликама мудро је да се Врховна Команда ограничи на упоран отпор и да чува снагу своје војске за боље прилике.

Да се дође до праве оцене моралног и физичког стања непријатељске војске, према коме би се тек имала да донесе