Srpski književni glasnik

Колубарска Битка. 37

коначна оцена за дефансивну или офансивну акцију, потребно је дуже и пажљиво пратити и проучавати исказе непријатељских заробљеника и бегунаца из свију армија и група, са разних делова битковнога фронта („морална сондажа“), па када се овако добивени подаци провере на све могуће начине, и допуне још сопственим посматрањем и осећањем такође на разним деловима фронта, онда се тек може добити вероватна слика моралног и физичког стања код непријатељске војске, како на фронту тако и у дубљим слојевима њеним, и тек тада се може донети одлука шта је најкорисније предузети : офансивну или дефансивну акцију. Без овога, Врховна Команда би личила на лекара који није добро прегледао ни простудирао свога болесника, и није дошао до тачне диагнозе о његовој болести, а овамо преписује му разне лекове у намери да га тобож лечи.

Команданти армија, односно самосталних група, будући ограничени на један одређени им фронт, могу имати јасну ситуацију само пред својим фронтом, и у извесној мери у своме суседству. Али ни у којем случају они не могу имати у очима целокупну ситуацију на ратишту и војишту, те према овоме они нити могу бити надлежни да оцене моменат када треба предузети какву акцију, било дефансивну или офансивну, са целокупном снагом. За ово је способна и надлежна једино Врховна Команда, као централа, код које се стичу сви конци од целокупне политичке и војничке ситуације, како на ратишту тако и на војиштима, а никако поједини команданти армија, односно група.

Пажљивом студијом од стране Врховне Команде исказа на саслушањима свих заробљеника и бегунаца са разних делова непријатељског фронта, опазило се да је код непријатеља наступио неповољан обрт у ситуацији: јака зима, земљиште раскаљано и Облатњаво, путеви потпуно искварени и готово неупотребљиви за артилерију као и за возове у опште; довоз хране и муниције врло отежан, а на многим местима и сасвим немогућ, тако да је код непријатељске војске наступила велика оскудица у храни и муницији, — услед чега се убрзо осетила физичка исцрпеност и морална клонулост код целе непријатељске војске. За непријатељску војску, која је била навикнута на благовремено и обилно снабдевање свима потребама, наступила је дакле велика морална криза.