Srpski književni glasnik

Анкета о Српско-Хрватским Односима. 39

Са оваковом подијелом рада у нутарној држави, поштивајући националне осјетљивости, традиције, обичаје, посебне културне, социалне, привредне, хисторичке и племенске осебине, могли би се задовољити сви њезини дијелови и зајамчити јединственост државе. Држава би била јединствена, али би била децентралисана са широким покрајинским самоуправама.

Држим да би се на оваковој или сличној бази могло доћи до споразума и до ријешења не само хрватског, већ у опће државног питања. Ако споразум не би успио, већ би једни остали на крутом централизму а други на скрајном федерализму, значило би да нисмо заслужили наше уједињење и да нас све скупа чека судбина којој би неминовно ишли у сусрет.

Сплит. Д-Р ИВО ТАРТАЉА.

Схватање да је политика само једна вештина је у основи погрешно, и они политичари који имају такав појам о политици не могу решавати великих проблема нити могу имати трајних успеха у свом политичком раду.

Политика је огранак једне науке, а само њена примена, политичка тактика, може се назвати једном врстом вештине. Принципи политике морају зато бити засновани на учењима и утврђеним фактима науке, у овом случају друштвених наука и оних биолошких проблема који у социологији долазе у обзир, особито оних чинилаца који доприносе стварању менталитета појединих раса, народа и племена. Само така политика чији се принципи темеље на научним истинама поменутих наука може бити реална, сврси сходна и трајно успешна.

То исто вреди и за појам и схватање народног јединства и оне политике која из тога резултира: оснивања јединствене државе и њеног унутрашњег уређења. Да су овако схватање и разумевање имали наши водећи политичари за време и иза рата, не би дошло до данашњег незадовољства и подвојености у држави.

Да се пронађе начин како би се све већа подвојеност, боље рећи антагонизам, између Срба и Хрвата могао. потпуно уклонити, морали би се прво испитати и установити узроци те подвојености. То досад није учињено ни довољно искрено “ни довољно научно. Учинити то у кратком опсегу ове анкете није могућно. У ту сврху потребно би било консултовати мишљења свих наших умних радника или им омогућити да