Srpski književni glasnik

Кумановска Битка. 609 У ово време турски 5. корпус, који је образовао десно крило турске вардарске армије, наступао је преко Пчиње ка Никуљанском вису са 13. низамском дивизијом, тежећи да овлада овим топографским чвором, који спречава избијање узаним гребеном Рујна у Нагоричанско поље. Шгипска редифска дивизија овога корпуса задржана је била у резерви на левој обали Пчиње. Ова дивизија је доцније уведена у акцију, у циљу обухвата левога крила 1 Армије (Дунавске дивизије | п.). 6. корпус турски наступао је у међупростор између 5. и 7. корпуса, према „десноме крилу Дунавске дивизије I m., a делом и према фронту Дринске дивизије | п. Тако се овога дана разнио бој на левоме крилу 1 Армије код Нагоричана, и на десноме крилу код Куманова.

1) БОЈ КОД НАГОРИЧАНА.

Увод у битку отпочела је Коњичка дивизија. Према армијској заповести, она се кренула у 10 ч. у извиђање ка Овчем Пољу, правцем: Клечовце-Довезенце-Пезово. Али ово извиђање није могла извршити, због надирања јелне турске колопе од Зебрњака противу Нагоричанских положаја (Дунавске дивизије 1 п.). Коњичка дивизија се постепено повлачила, задржавајући непријатеља и борбом пред собом, и око 14 ч. 30 повукла се сва позади левог крила Дунавске дивизије ] п. код Старог Нагоричана, где је и заноћила.

Дунавска. дивизија 1 #. имала је у првом борбеном реду два пука, и то: 9. пешадијски пук са једним дивизионом артиљерије на десном крилу, а 18. пешадијски пук са једним дивизионом артиљерије на левоме кралу. 7. и 8. пешадијски пук били су у другом борбеном реду (резерви), и 8. пешадијски пук код Старог Нагоричана утврђивао је прихватни положај.

У јутру рано приметило се да се према левоме крилу Дунавске дивизије 1 п. (18. гук) крећу две турске колоне преко Зебрњака и Асали, које се убрзо изгубише у густој магли. Било се у недоумици ко су; видело се убрзо да су то Турци, јер је лево крило Дунавске дивизије 1 п. било обасуто јаком пешачком и артиљеријском ватром. Командант 18. пешадијског пука мислио је да су то потучене турске колоне које се по-

влаче ка Куманову од Страцина и крене 2. батаљон у напад, 39