Srpski književni glasnik

610 Српски Књижевни Гласник.

на њих, али је батаљон био дочекан пакленом непријатељском ватром и претрпео велике губитке (погинуо командачт батаљона мајор Велимировић). Батаљон се у нереду повукао у назад и са собом повукао и 4. батаљон, који се био кренуо у помоћ. Овом забуном лево крило Дунавске дивизије 1 п. (18. пук) било је доведено у критичан положај. Да би се одржало и ред повратио, требало је свеже снаге.

Командант 7. пешадијског пука, (потпуковник А. Глишић) сопственом инициативом крезуо је 7. пук из резерве у помоћ, и уз пут, по наређењу команданта дивизије, са једним батаљоном појачао је 18. пешадијски пук, а са остала три батаљона кренуо се на лево крило дивизије да одбије непријатељски напад.

Турци су неколико пута бесомучно јуришали, потпомагани својом јаком артиљеријском ватром, али су око 18 ч. сви турски напади јуначки одбијени, по цену врло великих губитака и погибије команданта 7. пука потпуковника Глишића.

После кратког времена Турци су обновили своје нападе, који су трајали целе ноћи до 2 ч. нареднога јутра, без успеха, када је наступило затишје. |

Дунавска дивизија |] п. овога дана била је у врло тешком положају, јер је била нападнута врло енергично и знатно надмоћнијом турском снагом 5. корпуса; али је се јуначки одржала на своме положају, и одбила све непријатељске нападе.

2) БОЈ КОД КУМАНОВА.

\

а) Моравска дивизија 1 a.

У јутру рано 7. турски корпус предузео је напад на Моравску дивизију I n.

У 11 ч. 30 Арнаути са свих страна нападоше десно крило дивизије (2. пешадијски пук), а доцније појавише се на фронту 3-4 табора турске пешадије. Ови напади су одбијени.

У 12 ч. примећен је турски напад на Дунавску дивизију I n. y више густих стрељачких стројева један за другим и густим колонама за овима, а уз садејство јаке артиљеријске ватре.

Командант дивизије наредио је да се дејствује артиљеријском ватром на ове колоне. Тада су ове непријатељске колоне окренуле фронт напада противу Моравске дивизије 1 п., и предузеле су наступање на целоме фронту, обасипајући јаком пешачком и артиљеријском ватром цео фронт дивизије.

О ои