Srpski književni glasnik

Кумановска Битка. 611

Али њихово наступање било је заустављено јаком артиљеријском ватром, и од тога времепа па до 15 ч. вршена је од стране непријатеља пешачка и артиљеријска припрема за напад. Око 15 ч. непријатељ је понова покушао напад, али је овај задржан ватром. |

Командант Моравске дивизије 1 п. затражио је помоћ од Тимочке дивизије П п., да га помогне на десном крилу; “-аод Дринске дивизије | п. да му упути један пук пешадије у резерву код с. Четирце, пошто је сву своју снагу био развио у бој.

Дринска дивизија 1 п. послала је један свој пешадијски пук да продужи лево крило Моравске дивизије ] п.; а Тимочка дивизија П п. упутила је један свој пешадијски пук у помоћ, али је овај стигао доцкан у вече, када је бој био престао.

Око 16 u. инициативом нижих команданата (погтавито мајора Маринковића, команданта резерве 1. пешадијског пука) предузет је једновремено енергичан испад са јаком снагом (57, батаљона) противу 7. корпуса, који је био принуђен на повлачење на целоме фронту.

6) Дринска дивизија 1 и.

Докле су се Дунавска дивизија 1 п. са Коњичком дивизијом на левоме крилу, 'и Моравска дивизија | п. на десноме крилу армијскога битачнога фронта, биле јако ангажовале у Фбитци 10 октобра, Дринска дивизија 1 п., која је била у средини армијскога распореда и повучена у назад за 3км. од крилних дивизија, није овога дана активно суделовала у битци, вероватно што није имала гарсђење. Командант Дринске дивизије 1 п. развио је два артиљеријска дивизиона на Никуљанском вису и одавде ватром потпомагао акцију „Дунавске дивизије 1 п.; привукао је 4. пешадијски пук са једним дивизионом артиљерије ближе десноме крилу Дунавске дивизије 1 п.; привукао своју дивизијску резерву ближе своме левоме крилу; а један пешадијски пук (5. пук) упутио у помоћ Моравској дивизији на њен захтев.

На овај начин је у овако прикупљеном положају командант дивизије очекивао даљи развој догађаја.

Дивизије у другој линији: |

а) Тимочка дивизија П пи. била је позади Моравске дивизије I n. Ha 3-6 км. Један пук пешадије (13. пешадијски лук) послат у помоћ Моравској дивизији ] п.

6) Дунавска дивизија П и. код с. Бугариња.