Srpski književni glasnik

612 "Српски Књижевни Гласник.

Ноћ 10-11 окшобра.

На десном крилу 1 Армије непријатељ. није нападао; Командант Скопљанске редифске дивизије известио је команданта 7. корпуса да су редифи његове дивизије напустили положај и побегли. Због овога је десно крило 7. турског корпуса у току ноћи на дужини од 2,5 км. остало непоседнуто..

На левом крилу 1 Армије код Дунавске дивизије 1 п. Турци су преко целе ноћи на целом фронту предузимали нападе све до 2 ч. 11 октобра; после овога је настало затишје.. Сви напади су одбијени и положај задржан. Противу левог крила 1 Армије — Дунавске дивизије 1 п. — нападала су 10 октобра 2 турска корпуса, и то: 5. корпус (13. низамска и део штипске редифске дивизије) и 6. корпус (17. низамска и битољска релифска дивизија) у циљу обухвата. Турци су располагала јаком артиљеријом. За ово време 7. корпус (19. низамска, скопљанска и приштинска редифска дивизија) требао је нападом на фронт да што више привеже снаге за себе.

Битка се била на фронту Дунавске дивизије 1 п. свом жестином, и непријатељ је задржан на целоме фронту. И ако: овога дана Кумановска битка није одлучена, она је у главноме била припремљена за успех у нашу корист.

Сви непријатељски налети сломљени су жилавим отпором. Дунавске дивизије 1 п. и Моравске дивизије Г п., а у другој, линији стајале су на расположењу још две дивизије П п.

План команданта вардарске армије Зеки паше о обухвату и уништењу левога крила 1 Армије, разбио се о јуначки отпор Дунавске дивизије ] п. Тако исто овога дана пропао је и напад 7. корпуса на десно крило 1 Армије — Моравску дивизију 1 п., — пошто су трупе ове дивизије сопственом инициативом прешле у контра-напад и потисле непријатеља.

Резултат битке овога дана био је: расуло и поколебан. морал 7. турског корпуса, а са овим је почео и слом левога крила турске вардарске армије.

Јуначким отпором Дунавске дивизије | п. потпуно је осујећен непријатељски план обухвата левога клила 1 Армије.

Овај дан је показао велику чврстину и ваљаност наших. трупа у борби противу знатно надмоћнијега непријатеља и улио нам је наде на даљи успешан отпор.