Srpski književni glasnik

Кумановска Битка. 613

П ДАН БИТКЕ, 11 ОКТОБАР.

Командант турске вардарске армије Зеки паша сматрао је да је напад његове армије 10 охтобра имао успеха, па је стога издао заповест да се зором 11 октобра продужи напад. | Врховна команда наредита је 1 Армији да освоји Куманово и достигне линију: Булачани-Ново Село-БиљановциСлатина. На основу овога командант 1 Армије 10 октобра у вече издао је Армији заповест за напад на непријатеља 11 октобра. Напад је имао отпочети у 6 ч. овако:

Моравска дивизија 1 п. преко Куманова на линију: Узунџова-Ново Село.

Дринска дивизија ! #. правцем: Зебрњак-Бизлим на косу између Бизлима и с. Агакеја.

Дунавска дивизија 1 а. на косу Зубовски рид.

Тимочка дивизија П а. (без кончуљског одр-да) за десним крилом Моравске дивизије 1 п. :

Дунавска дивизија /I i. 3a JlyHaBCKOM JIHBH3HJOM I m.

Коњичка дивизија на левом крилу Армије, правцем преко Клечовце за обухват десног непријатељског крила и за везу са П Армијом.

Армијска аршиљерија до Табановца, а хаубичка JO Четираца

Штаб армије: Биљач.

Намера Турака за овај дан била је да са 7. корпусом држе висове с обе стране Куманова (лево крило и центар), докле је 5. корпус, као десно крило, имао напад на лево крило 1 Армије у циљу обухвата.

У центру турскога распореда бегством редифа скопљанске редифске дивизије створена је празнина око 2,5 км. Борбена вредност 7. корпуса била је много опала.

Ништа није било боље ни код 5. и 6. корпуса, јер су опи 10 октобра претрпели врло велике губитке, без икаквог стварног успеха.

Командант вардарске армије Зеки паша гамеравао је овога дана да уведе у битку и оне. трупе 5. керпуса које 10 октобра нису учествовале (део штипске редифске дивизије у резерви) за обухват левога крила 1 Армије. Тако се 11 октобра на левоме крилу 1 Арм-је продужава битка одбраном Дунавске дивизије 1 п., докле се на центру и десноме крилу