Srpski književni glasnik

614 Српски Књижевни Гласник.

развија за напад једна јака група од три дивизије: Моравска дивизија 1 п., Дринска дивизија 1 п. и Тимочка дивизија IH m.

НАПАД, 1 АРМИЈЕ.

а) Моравска дивизија 1! п. предузима напад на непријатеља у циљу обухвата левог турскога крила двема колонама, главни правац: Куманово-Ново Село. Коњица, удружена из. Моравске дивизије |! п. и Тимочке дивизије П п. на десном крулу, садејствује десној колони правцем: Слупчане-ОризариМан. Матејић. Десна побочница наступа гребеном Карадага на Китку-Манастир Матејић.

У 6 ч. 30 отпочео је напад дивизије на непријатеља на. целоме фронту. Моравска дивизија 1 п., према армијској заповести, била је ојачана Тимочком дивизијом П п. за потпомагење напада деснога крила и центра. Обе дивизије су наступале постепено без задржавања, врло добро потпомагане ватром своје артиљерије, и у 13 ч. једновремеко су избиле на последњу косу испред Куманова: Режановце-Црно Поље, а непријатељ је у нереду одступао преко Куманова ка Скопљу.

Код 7. турског корпуса овога дана пре подне борила се: само 19. низамска дивизија. Како је се у току ноћи из ове дивизије разбегао већи број војника, то је распоред 7. корпуса у опште био јако ослабљен и проређен, а отпор слаб. Због оваквог стања 19. низамска дивизија била је око подне принуђена на одступање у највећем нереду. Покушај команданта 7. корпуса, Фети паше, да корпус повуче на линију Рахмаили-Узунџова није успео: све је било доцкан, јер корпус више није постојао као корпус.

По свршетку боја, Моравска дивизија 1 п. је сва груписана на заузетом положају, на коси северно од Куманова, са предстражама Ha коси јужно од Куманова, извиђајући У правцу Новог Села. Један батаљон у вароши Куманову ради безбедности и одржања реда.

6) Тимочка дивзија П и.

Ова дивизија добила је заповест из армије да потпомогне напад десног крила и центра Моравске дивизије | п.

Командант Тимочке дивизије П п. извршио је појачање Моравске дивизије 1 п. утурањем своје заостале снаге у први борбени ред (13. пешадијски пук П п. био је већ на фронту