Srpski književni glasnik

Кумановска Битка. 615

Моравске дивизије 1 п., а 15. пешадијски пук 1 п. на Кончуљу). По извршеној подели за командовање са командантом Моравске дивизије 1 п., командант Тимочке дивизије ПЦ. m. прелузима напад западно од железничке · пруге правцем: с..Лопате-Ропалце, који је вршен без задржавања. Турци нису могли издржати овај напад и били су принуђени да се повуку на други положај западно од Куманова (Бедиње-Лопата), али су и овај положај морали напусгити око 14 ч. и повукли се на висове код Новога Села с обе стране друма: Куманово-Скопље. Тимочка дивизија П п. заноћила је са два пешадијска пука око с. Лопате ; пионири на коси источно од с. Слупчане; штаб дивизије, артиљерија и остали ситни делови јужно од с. Ваксинца.

в) Армијска аршиљерија.

У јутру око 6 ч. 30 7 оруђа 15с/ 1 градских топова заузела су положај на коси северо-источно од с. Табановца и отворила ватру па непријатељски логор западно од Куманова и на касарпу у Куманову, али због велике даљине ватра је обустављена. :

Хаубичка и мерзерска батерија око 5 ч. 20 стигле су до Четирачког положаја, на који је изашла само хаубичка б12терија, која је отворила ватру на непријатељску артиљеријску групу иза косе северно од Куманова. Мерзерска батерија је задржана позади положаја, пошто се није могла употребити због малог домета. Хаубице и мерзери заноћили су на Четирачком положају ; градска артиљерија на заузетом положају.

г) Дринска дивизија 1 и.

Рано у јутру 11 октобра дивизија је после једног омањег коћеог марша ушла у бојну линију, у интервал између Моравске дивизије 1 п. и Дунавске дивизије | п., изашла на њихову висину и ухватила везу ради даље заједничке акције.

На овај начин другог да-а битке, 11 октобра, све три дивизије 1 п. код 1 Армије биле су у првој линији развијене за битку.

Према армијској заповести ова је дивизија овога дана имала да предузме напад правцем: Зебрњак-Агакеј, на простор између железничке пруге и р. Пчиње.

Напад јг прељузет са два пука у првом борбеном реду (5. и 4.), и два пука у другом борбеном реду (6. и 17.); коњица