Srpski književni glasnik

616 Српски Књижевни Гласник.

на левом крилу. Цео бојни поредак дивизије наступао је незадржано. Под притиском непрекидног наступ ња пешадије, добро погпомагане ватром своје артиљерије, непријатељ се почео котебати, напустио Зебрњак, и око 13 ч. почео одступање у највећем нереду. Овим енергичним надирањем дивизије извршен је дробој небпријашељ:ког фронша, који је створио кот непријатеља изненађење и раздвојио групу Фети паше (7. корпус), који је нападао фронт 1 Армије, од групе Кара Саид паше (5. корпус), који је нападао лево крило 1 Армије и тежио обухвату његовом.

Покушај Турака да се зауставе, прикупе и уреде на десној обали Големе р. био је осујећен енергичним и незадржаним надирањем Дринске дивизије [ п.

Противу ове дивизије са непријатељске стране борила се битољска редифска дивизија и део 17. низамске дивизије (6. корпус).

Главнина дивизије заноћила је на левој обали Големе р. јужно од Зебрњака, а два батаљона 5. пука и 21, батаљона 6. пука на предстражи на десној обали Големе р. јужно од Биљановца и Бизлима.

0) Дунавска дивизија 1 и.

Имајући пред собом јаку непријатељску спагу, а ослабљена великим губицима од прошлога дана, дивизија није могла прећи у напад без појачања. Зато је се она држала упорне одбране до доласка у помоћ Дунавске дивизије П п.

Око 5 ч. 30 непријатељ је предузео напад на десно крило дивизије, али је одбијен са великим губицима. Око. 10 ч. непријатељ је предузео енергичне нападе на центар и лево крило дивизије; његова артиљеријска ватра била је веома јака и наше трупе су се смуком одржале на својим положајима.

У ово критично време приближавала се бојишту из друге линије Дунавска дивизија П п., развијајући се да прихвати и појача Дунавску дивизију 1 п., која је у досадањим бојевима са надмоћном турском снагом била јако заморена. У подне непријатељска ватра противу центра почела је слабити, али је лево крило дивизије било притиснуто и обасуто врло јаком ватром. Непријатељ је противу овога крила имао развијене две дивизије 5. корпуса, са главном снагом на левој обали Пчиње, у циљу његовог обухвата.

Како је 6. корпус почео попуштати према десном крилу дивизаје, које је било пргшло у напад, то је командант ди-